Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

Speed–dejting kan leda till jobbgaranti

Landskronas krögare har personalbrist. Snart är sommaren här och 75 tjänster måste tillsättas. Nu testar man speed–dejting för att rekrytera personal.

Therese Falk som jobbar på Speaker's corner intervjuar Hidajet Tolaj.Bild: Britt-Mari Olsson
Initiativet tas av Tillväxt Landskrona, ett företag som håller koll på hur rekryteringsbehovet ser ut idag och några år fram i tiden.
De bjöd in stadens krögare, utbildningsförvaltningen och arbetsförmedlingen till en träff för att kolla hur mycket restaurangpersonal som saknas och vad de kan göra åt det.
– Vi bestämde oss för att samarbeta för att tillgodose sommarens behov, berättar Pernilla Anderberg, vd på Tillväxt Landskrona.
Behovet visade sig vara stort. För att lösa problemet bjöds intresserade in till en speed–dejting.
Under onsdagen hölls närmare 30 korta intervjuer.
– Man får en liten inblick på speed–dejtingen, men det viktiga är vem som är duktig på arbetsplatsen. Det är svårt att veta vilka som är guldkornen. Vissa kan vara blyga till en början för att sedan blomma ut ordentligt och göra ett jättebra jobb, säger Therese Falk, personalansvarig och servitris på Speaker's corner.
Speed–dejtingen börjar med ett informationsmöte där intresserade får veta mer om projektet.Bild: Britt-Mari Olsson
Deltagarna får gå en sex veckor lång utbildning och lära sig mer om restaurangyrket. Alla som klarar utbildningen blir garanterade jobb.
Utbildningen består av en förberedande del där de till exempel får lära sig trevligt bemötande och att bära många tallrikar. En annan del är praktik.
Almass Kreit Ali är en av deltagarna i speed–dejtingen. Här blir hon intervjuad av Henrik Ljungqvist.Bild: Britt-Mari Olsson
– Under hösten är målsättningen att fortsätta med projektet, men då göra det tre gånger så stort, berättar Henrik Ljungqvist, projektets samordnare.
Han är också restaurangägare med lång erfarenhet. Han driver Rökeriet i Kyrkbacken på Ven samt Restaurang Ella under sommarhalvåret.
Ambitionen är att till höstens projekt kunna ta in cirka 25 deltagare, och att utbildningen då ska vara tre månader lång.
– Det fattas enormt med människor inom restaurangbranschen, i hela Sverige saknas det i runda slängar 50 000 människor, säger Henrik Ljungqvist.
Det tror han delvis beror på att det finns fler restauranger då det har blivit vanligare att äta ute, samt att många ser yrket som ett övergångsyrke, något tillfälligt.
– Man kan faktiskt stanna och utvecklas i branschen, det är inte bara en övergångsbransch. Den är dessutom rolig. Om man trivs så blir man ofta som en familj, säger Henrik Ljungqvist.
Gå till toppen