Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Danmark

AfS valupptakt på hotell i Danmark ställdes in

Högerextrema Alternativ för Sverige (AfS) skulle hålla valupptakt inför EU-valet på ett konferenshotell i Köpenhamn, efter att ha misslyckats med att hitta lokaler i Sverige. Men på torsdagen avbokade hotellkedjan.

Det väckte uppståndelse när danska medier i onsdags rapporterade om att AfS hade fått hyra lokaler på Comwell konferenscenter, vid välkända Bella Center på Amager.
Enligt AfS ordförande Gustav Kasselstrand, tidigare utesluten ur SD:s ungdomsförbund, hade partiet nekats att hyra möteslokaler överallt i Sverige. Medan danska hotell hade tagit emot förfrågan ”med öppna armar”.
– Många av våra förslag, är redan regeringspolitik i Danmark, kommenterade Kasselstrand för Danmarks Radio, och hänvisade bland annat till landets stopp för kvotflyktingar.
Grupper på yttersta vänsterkanten i Danmark började genast organisera sig för demonstrationer vid hotellet. En åtgärd som spred sig var att på recensionssajten Trustpilot ge Comwell lägsta betyg, och enligt DR fick hotellkedjan på en dag 200 enstjärniga betyg med kommentarer om AfS.
Under torsdagen meddelade hotellkedjan, utan vidare kommentarer, att AfS valmöte i helgen inte kommer att äga rum där.
I ett pressmeddelande på torsdagskvällen meddelade dock AfS att valmötet ändå kommer att bli av, i ”ännu bättre lokaler” i Köpenhamn.
Gustav Kasselstrand uteslöts ur SDU 2015, sedan partiledningen anklagat honom för kontakter med nazister och fascistiska grupper. Han var 2017 med om att bilda Alternativ för Sverige, med ultranationalistiskt och invandringsfientligt partiprogram. Partiet fick 0,3 procent i riksdagsvalet.
Gå till toppen