Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Näringsliv

Vd:n för Sveriges största matinkubator störs av livsmedelsjättarnas makt

Dagligvaruhandeln – med för få och för stora aktörer – hämmar utvecklingen av nya matinnovationer i Sverige. Det menar Charlotte Lorentz Hjorth, vd för Sveriges största matinkubator Krinova: ”Förutsättningarna för innovation är sämst i Europa.”

Nya matinnovationer är en förutsättning för livsmedelsbranschens konkurrenskraft. Men detaljhandelns makt hämmar utvecklingen, menar Charlotte Lorentz Hjorth, vd för Krinova Incubator & Science Park: ”Många av de nystartade matföretagen jobbar intensivt med sin affärsmodell, just för att kunna hantera oligopolsituationen i Sverige. Det är en jätteutmaning”, säger hon.Bild: Björn Solfors
Förberedelserna är i full gång inför årets upplaga av Food Hack, som pågår den 15-17 mars på Krinova Incubator & Science Park. I fjol kom deltagare från 28 olika länder till Kristianstad för att under två dygn prata, utveckla – och tävla om – hållbara idéer kring framtidens mat. Och intresset bara ökar. Vd:n Charlotte Lorentz Hjorth ser en livsmedelsbransch där innovationskraften, och investeringsviljan hos finansiärerna, exploderat de senaste två åren.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen