Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Mares firar albumsläppet med att spela för ett utsålt The Tivoli

Från plojband till indiepopsuccé. På torsdagen släpper Mares debutalbumet ”Sunnanvind” och firar med en utsåld spelning på The Tivoli.
– Det är lite som en dröm, säger trummisen Olof Wärend Rylander.

Uppsalabandet Mares gjorde en 34 stopp lång turné i somras och nominerades till ”Årets genombrott” under Rockbjörnen 2018. Nu tar de höjd för en ny turné med debutalbumet ”Sunnanvind”.Bild: Mattias Larsson
Dramaturgin i Mares framgångssaga är som tagen ur en highschool-film. Fem tonårskillar på Rosendalsgymnasiet i Uppsala bildade band, släppte en låt på Spotify – för att kompisarna skulle kunna lyssna – som gjorde succé och ledde till ett skivkontrakt.
Debutsingeln ”Allt du gör och att du finns” från 2015 har strömmats över 18 miljoner gånger sedan dess. Uppföljaren “Cyklar ni så springer jag” valdes av Spotify ut till “Årets bästa svenska indie 2016”.
Men först nu släpper 21-åringarna sitt första album, ”Sunnanvind”. Bandet firar med en vårturné som inleds med releasefest på Trägår'n i Göteborg under fredagskvällen. På lördagen följer en spelning i Helsingborg inför ett utsålt The Tivoli.
– Det ska bli hur kul som helst. Vi har gjort en riktigt bra skiva. Det ligger väldigt mycket arbete och kärlek bakom den, säger Michael Dahnberg som spelar klaviatur.
– Vi har verkligen inte stressat fram något. Bandet har på tre år släppt fyra singlar. Det är ju ingen jättesnabb start direkt, men det har varit viktigt för oss att ta vår tid och hitta vad vi vill göra, säger trummisen Olof Wärend Rylander.
Är det på grund av raketstarten?
– Ja, den kom som en chock. Det är lite som en dröm, när vi blev signade gick det väldigt fort att sadla om från hobbyprojekt till att grotta ner oss i hur man verkligen gör musik, fortsätter Olof Wärend Rylander.
– Sedan dess har vi försökt komma i kapp och växa i kläderna, säger Michael Dahnberg.
Efter fem år tillsammans släpper Mares sitt debutalbum. Dessutom drar Albin Egrelius Fredlund, Fredrik Danfors, Fredrik Nilsson, Michael Dahnberg och Olof Wärend Rylander ut på vårturné.Bild: BJORN EKLUND
Har det varit svårt?
– Nej, eftersom vi inte ligger på något av storbolagen har vi kunnat bestämma mycket själva. Det är otroligt skönt, säger Michael Dahnberg.
Ni sa tidigt att ni ville bli bäst, men att kändisskapet inte var något för Mares. Hur har det gått?
– Det handlar nog om olika fokus. Antingen vill man bli en musiker eller en personlighet. Jag tror att vi hittat någon form av acceptans. Om vi gör den bästa musik vi kan och folk lyssnar på den, då kommer bandet att existera även utanför musiken. Men vår ambition är att hela tiden ansvara för vår konst, säger Michael Dahnberg.
Fakta

Mares

Indiepopband som bildades 2014. Består av Fredrik Danfors (sång, gitarr, piano), Michael Dahnberg (klaviatur), Fredrik Nilsson (bas), Albin Egrelius Fredlund (gitarr) och Olof Wärend Rylander (trummor).

Aktuella med debutalbumet ”Sunnanvind” som släpps den 15 mars. Spelar på The Tivoli kvällen därpå klockan 20.

Kommer till Bayside Festival i Helsingborg den 12–13 juli.

Gå till toppen