Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kolumnen

Sofia Nerbrand: "Brexit är en olycka."

Bättre tillsammans.Bild: Matt Dunham
En av premiärminister Theresa Mays viktigaste bevekelsegrunder för att Storbritannien ska lämna EU är att sätta stopp för att människor rör sig fritt till och från kontinenten. Att turista är förstås okej, men att utan särskilt tillstånd slå sig ner för att studera och arbeta i Storbritannien är ett big no, no.
Det land som en gång var ett världsomspännande imperium – och vars drottning fortfarande är statschef i många länder inom samväldet – vill inte längre få invånare från jordens alla hörn. Det land, vars pubar regelmässigt har indisk curry på menyn, portar genom brexit de polska rörmokare som lagat många badrum i brittiska hem.
Som om det gick – och vore önskvärt – att dra ner rullgardinen och låtsas att befolkningen och ekonomin inte är internationell.
Efter Polens EU-inträde 2004 har omkring två miljoner polacker flyttat till Storbritannien. De har jobbat hårt – inte minst med att städa och renovera dragiga engelska bostäder. De har tjänat pengar, betalat skatt och investerat i hus, företag och sina familjer. Det går direktflyg mellan polska och engelska mindre städer och det ges ut tidningar på polska i England. Detta är ett viktigt exempel på hur sammantvinnat Europa och européerna har blivit. Och hur positivt den fria rörligheten faktiskt fungerar.
En annan illustration är att drygt 7 procent av svenska medborgare bor utomlands. Att 90 000 svenskar valt att leva i Storbritannien gör det till utlandssvenskarnas näst populäraste land.
Vid en brexit kan de stanna om de ansöker om ett nyinrättat permanent uppehållstillstånd, Settled Status, men vilka deadlines som gäller beror på vilket utträdesdatum och avtalsförhållande det blir.
För specifika grupper kommer brexit att innebära andra problem: Vad händer till exempel för forskare vid brittiska universitet när forskningsmedel från EU brinner inne?
Brexit innebär i praktiken tusentals käppar i hjulet för miljontals människor.
Hur kunde vi hamna här?
Jo, därför att rädslor har tagit överhanden över den motsatta känslan: kärlek till din nästa. Behovet av kontroll och säkerhet övertrumfar efterfrågan på ekonomisk tillväxt och kulturell mångfald.
Trots att det är belagt att fördelarna med migration med råge överstiger nackdelarna har britterna lagt in backen.
Den som flyttar får ofta ökad inkomst, bättre hälsa och högre utbildning. Det land som personen flyttar till får en hårt arbetande person som ofta skapar fler arbetstillfällen på orten – se bara på polackerna i Storbritannien. Att de tar jobb från dem som redan bor där är en myt. Även de som stannar kvar på hemmaplan kan få det bättre genom återvändare och genom att de som arbetar utomlands skickar hem pengar, skapar kontaktnät och handel.
Men fakta verkar tyvärr inte bita i detta fall.
Brexit är en olycka. Inte minst för att det hela bygger på den nippriga idén om att invandring är något så skadligt att det motiverar det självskadebeteende som det brittiska parlamentet nu uppvisar.
Gå till toppen