Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stort behov av förskoleplatser i Åstorp

Missvisande befolkningsprognoser gör det trångt på Åstorps förskolor. Under 2019 behövs minst 60 nya förskoleplatser.

Ökat behov av förskoleplatser gör att bildningsförvaltningen nu bett kommunstyrelsen att ta fram nya lokaler för förskoleverksamhet.
– Vi ser behov redan idag som vi inte har täckning för om vi inte trycker in för många barn per förskola, säger Reino Persson (S), ordförande i bildningsnämnden i Åstorp.
Läs också Trängseln på Åstorps skolor: Omflyttningar och färre bussresor under 2019
Inom det närmsta året behövs mellan 60 och 65 nya förskoleplatser i hela kommunen. Mest akut är det i tätorten där det behövs 40 nya platser, varav hälften redan innan halvårsskiftet, enligt Renio Persson.
– Det är befolkningsprognosen som har visat sig inte stämma. Plötsligt såg man att nu behöver vi ganska många fler platser, säger han.
Väntetiden för en förskoleplats är lagstadgad till högst fyra månader, en tidsbegränsning som kommunen kanske inte kan hålla om inte fler platser tas fram snart, menar Reino Persson.
Läs också Trångbodd förskola i Kvidinge vill in på Rönnåsen
Ärendet om fler förskoleplatser väcktes på bildningsnämndens senaste sammanträde i slutet av februari. På samma möte lyfte Sverigedemokraterna fram Jehovas vittnes gamla lokal vid Östra Vägen som ett alternativ för en ny förskola.
– Det tyckte vi att vi kunde ställa oss bakom. Men eftersom den fastigheten just nu är klassad som industrilokal så måste en ny detaljplan göras och det är inte gjort på en kvart, säger Reino Persson.
Både förslaget om att köpa och göra om fastigheten på Östra Vägen och begäran om fler förskoleplatser är nu skickat till kommunstyrelsen för beslut.
– Vi försöker göra vad vi kan för att väcka upp intresset. Det är ju barnfamiljer vi vill ska flytta hit.
Fakta

Behov av förskoleplatser i Åstorp

Åstorp centralort samt Tingdal: Behov av 40 nya förskoleplatser från och med april 2019.

Kvidinge: Behov av tio nya platser de närmsta 12 månaderna och ännu fler framöver.

Nyvång: Behov av tio-15 nya platser de närmsta 12 månaderna och ännu fler framöver.

Gå till toppen