Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Åttondeklassare löser matteproblem från arbetslivet

Hur mycket provision får en säljare i bilbranschen? Hur mycket gödsel behöver en lantbrukare? Den typen av problem fick eleverna i årskurs åtta på Rydebäcksskolan lösa för att få en inblick i hur matematik används i olika yrken.

Johan Lindell från företaget Siwertell berättar för Alva Danielsson, Sigrid Wallin och Julia Midander om matematiska problem man möter om man jobbar med fartygslastning.Bild: Britt-Mari Olsson
”Hur många här är intresserade av matte?”. Frågan ställs av Pär Nershed till åttondeklassarna på Rydebäcksskolan under torsdagen. Tre händer åker upp som svar på frågan i den fullsatta matsalen på skolan. Pär Nershed har startat organisationen Smartmatte och är inbjuden av skolan för att visa upp hur matematik används i yrkeslivet. Med sig har han flera lokala företag som ska låta eleverna lösa matematiska problem som de stöter på i sin vardag.
— Det här är bra för elevernas motivation. Det är bra att de inte bara får höra oss lärare berätta, de behöver få se att matte finns i många sorters yrken, säger Lisa Blomqvist, mattelärare och NO-lärare på Rydebäcksskolan.
Eleverna delas in i grupper som sedan får följa med en representant från ett företag som berättar om matteproblem ur sin vardag. Torsdagens mattelektion hölls bland annat av Lantbrukarnas riksförbund, Börjessons bil och Siwertell.
”Vi brukar jobba praktiskt och med mycket diskussioner så detta passar oss bra. Det är viktigt att eleverna får höra hur matte används i vardagen", säger Lisa Blomqvist, mattelärare på Rydebäcksskolan.Bild: Britt-Mari Olsson
— Matteundervisningen kan bli lite enformig ibland. Så det är bra att man får veta hur man räknar matte i arbetslivet, säger Ebba Nordstedt som går i årskurs åtta på Rydebäcksskolan.
I stället för de vanliga mattetalen fick eleverna under dagen lösa frågor om säljares provision, hur man beräknar vikten på en fartygslast och hur mycket gödsel som behövs till en hektar åkermark. Dessutom berättar företagsrepresentanterna om hur de kommit in på sina yrkesbanor.
— Jag hade själv svårt med matten i skolan så jag ville hjälpa andra som också har det. Men det här ska inte ersätta den vanliga undervisningen, den är bara ett roligt komplement, säger Pär Nershed, grundare av Smartmatte.
Ebba Nordstedt och Nora Timgren hjälper Börjessons bil med deras matteproblem. ”Det här var lättare än det vi brukar göra. Men det är bra att veta hur man gör i arbetslivet", säger Ebba Nordstedt.Bild: Britt-Mari Olsson
— Det är kul att göra något annorlunda. Även fast det kanske inte är just det här jag vill jobba med är det ändå intressant, säger Benjamin Agardh som precis fått lära sig hur man beräknar hur ett fartygs vikt påverkar hastigheten.
Gå till toppen