Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Landskrona

De hoppade över lektionen för klimatets skull

I Landskrona lockade fredagsmanifestationen fler än tidigare — men med rätt hög medelålder, och knappast någon som egentligen skolstrejkade.

Vide Petersson, elev på Säbyholms Montessori, manifesterade tillsammans med Måns Back Nilsson, lärare på Albins folkhögskola.Bild: Magnus Arvidsson
En av de få yngre på manifestationen i Landskrona var Vide Petersson, elev i åttan på Säbyholms Montessoriskola. Det var andra gången hen var med på Fridays for future i Landskrona.
– Jag och flera av mina vänner har djup klimatångest. Vad är meningen med att gå i skolan om vi inte har någon framtid på grund av att politiker inte kan bete sig?
Förändrar manifestationen något?
– Jag tror definitivt det har påverkat, sa Vide Petersson.
Några av hens klasskompisar hade sagt sig vara taggade inför manifestationen, men de dök inte upp.
– Jag hoppas att de kommer nästa vecka.
Hur ställer sig skolan till att du är här?
– Vi har inte haft den diskussionen, men mina föräldrar och min mentor säger att det är okej att jag är här. Min mentor var med på bussen ner hit.
– Jag missar inte heller något väsentligt, bara ett pass med fritt arbete, sa Vide Petersson.
Från Albins folkhögskola kom eleverna Yotsila Pannon, Zacharias Bernmarker, Pernilla Petersson och Camilla Roslund, samt läraren Anders Ohlsson.Bild: Magnus Arvidsson
Eleverna från Albins folkhögskola fick inte heller ogiltig frånvaro medan manifestationen pågick. Det hade de lovats av lärarna och rektor Krister Ramström, som själva var med på torget uppmuntrade eleverna att komma med.
Läs också "Vi vill ge en hoppfull och positiv ton"
Antalet deltagare växte under samlingen på Rådhustorget till mellan 40 och 50, klart mest hittills enligt Eta Christensson, en av initiativtagarna till Fridays for future Landskrona:
– Vi var helt ensamma då vi startade, se hur många vi är idag, sa hon under manifestationen.
Eta Christensson berättade också att en namninsamling startats för att Landskrona ska få en elbilspool av Helsingborgs modell.
Teo Törnqvist är en av initiativtagarna till Fridays for future Landskrona. Han sjöng bland annat ”Skall våra barn och barnbarn oss förbanna”, en kampsång från antikärnkraftstiden.Bild: Magnus Arvidsson
Gå till toppen