Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Helsingborg

Elevernas klimatstrejk fick stor uppmärksamhet i Helsingborg

Fjärdeklassarna i Västra Ramlösa blev långtifrån ensamma utanför Rådhuset vid fredagens manifestation för klimatet. Elever från olika gymnasieskolor i Helsingborg var också där. 
Men till Lunds eller Malmös storlek är det långt kvar.

Vid HD:s rundringning till Helsingborgs skolor häromdagen verkade intresset för fredagens manifestation för klimatet ganska ljumt. Västra Ramlösas fjärdeklassare, som vi berättade om, verkade bli ganska ensamma vid Rådhuset.
Men redan vi tiotiden samlas de första eleverna. Och vid lunchtid är det uppskattningsvis 60 till 70 personer på plats.
De flesta kommer från olika skolor i Helsingborg. Och de är där för att få politiker och andra att uppmärksamma klimatfrågan. För många är det första gången de är med och klimatmanifesterar.
– Det är extra stort idag. Och så vill vi stötta Greta Thunberg så klart, säger Alice Gustavsson.
Viktigt att stå för var man står i klimatfrågan, tycker Daria Bespalova, Filippa Lavesson, Elin Sundström, Emma Malmström och Yazan Al-Aawad som går på Thorén Business school.Bild: Björn Lilja
De har skyltar med sig, sjunger och skanderar. Några har ställt sig på gatans mittrefug med sina skyltar, andra står på trottoarkanten nära vägbanan. Allt för att väcka så mycket uppmärksamhet som möjligt. Och det får de. Många bilister och bussförare tutar. Och eleverna jublar.
– Bra att de tittar på min skylt, säger Ville Manninge, en av fjärdeklassarna från Västra Ramlösaskolan.
De får också en hel del uppmuntrande tillrop av förbipasserande.
– Åh, va bra ni är, får jag också ta en bild, säger en kvinna.
Självklart, tycker ungdomarna som vill att deras budskap ska spridas så mycket som möjligt. Yazan Al-Aawad på Thoren Business school hade först tänkt åka till Lund för att demonstrera.
– Där är det mycket större, men sen tänkte jag om och tyckte att det var bra att stanna och stötta här i Helsingborg.
– Klimatförändringarna är ett jätteproblem och om vi inte agerar nu så slutar det i katastrof.
På Nicolaiskolan finns en särskild hållbarhetsgrupp som har varit aktiva i några år. Flera av eleverna är på plats.
– Vi jobbar i vardagen för att minska matsvinnet och fästa uppmärksamhet på klimatfrågan, säger Elin Sundström.
Kalle Larsson pratar Anders Lundström (KD) om hur man kan komma till rätta med klimatproblemen. – Jag har en hel del ritningar på uppfinningar därhemma, bland annat en rökgasrenare, säger han.Bild: Björn Lilja
Fjärdeklassarna från Västra Ramlösaskolan hade uppmanat Helsingborgs politiker att komma till manifestationen för att svara på frågor. Företrädare från alla politiska partier var där utom Liberalerna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Ingrid Mattiasson Saarinen (V) som brukar delta i klimatmanifestationerna fick ställa in på grund av sjukdom. Maria Winberg Nordström (L) har svarat eleverna på mejl och hänvisar till skolplikten: ”Jag tycker det är fel att vuxna genom sin närvaro indirekt bekräftar olovlig frånvaro.”
Simon Nilsson (KD) förklarar sin närvaro:
– Visst kan det vara lite dubbelt, men budskapet är bra och ändamålet gott, och detta är ett enstaka tillfälle, säger han.
– Bra initiativ, det här är något vi kan ta med oss in i Rådhuset sen, säger Peter Janson (C).
Anna Ingers från Socialdemokraterna var en av de politiker som svarade på elevernas klimatfrågor.Bild: Björn Lilja
Många elever är nöjda med att så många hade kommit, andra hade hoppats på ännu större uppslutning.
– Jag önskar att fler hade kommit, men de är nog rädda för frånvaron. Vi fick mejl från lärarna att de var tvungna att registrera frånvaro om vi deltog, säger Nora Eklund, en av ett tiotal från Thorén Business School.
På Västra Ramlösa kommer fjärdeklassarna att jobba vidare med miljöfrågorna och sammanställa alla svar de fått från politikerna.
Gå till toppen