Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Fallas taktik för att knäcka Stina Nilsson

Det mentala spelet har börjat mellan Stina Nilsson och Norges Maiken Caspersen Falla. Det gäller totalsegern i sprintcupen. Näst sista tävlingen avgörs i Falun och Maiken Caspersen Falla har taktiken klar: – Jag får prova att "mörda" konkurrenterna uppför backen och sedan ska jag nu öva på glidningen ner mot stadion, säger norskan precis innan hon testade banan.

Stina Nilsson, till vänster, intervjuas under fredagens pressträff tillsammans med Calle Halfvarsson, Maja Dahlqvist och Oskar Svensson.Bild: Ulf Palm/TT
Sprintcupen, där Stina Nilsson så länge såg att stå som vinnare, har blivit högdramatisk. Nu leder Stina Nilsson bara med 13 poäng före Maiken Caspersen Falla. Två tävlingar återstår (Falun och Quebec).
Samtidigt har Maiken Caspersen Falla fått ett mentalt övertag. I veckans sprinttävling i Drammen kom Stina Nilsson först in på upploppet, men slutade bara fyra. Det fick Maiken Caspersen Falla att reagera:
– Jag hade trott att hon skulle vara lite vassare i spurten. Jag vet ju vad hon är god för och hon fick inte ut det.
Stina Nilsson svarar:
– Jag var besviken på min fjärdeplats, men försöker ändå tänka hur det tidigare gått i den klassiska stilen och försöker känna en nöjdhet i det.
Maiken Caspersen Falla erkänner att Stina Nilssons skada i januari gjorde att hon fick en gratischans att komma tillbaka och kämpa om den totala cupsegern.
– Jag gav upp sprintcupen efter Tour de Ski. Men säsongen har ett eget liv och plötsligt har jag chansen att ta en kula (världscuppokalen) till. Stinas skada gör att jag nu har chansen. Och nu är min form är bra. Det ser lovande ut. Om jag vinner cupen sammanlagt är det en stor bonus. Jag är ändå nöjd med säsongen i sin helhet.
Stina Nilsson har gjort en liknande analys när det gäller utvecklingen av säsongen:
– Det är bara att konstatera att den nivå som jag hade innan skadan har jag inte nu. Jag kommer att göra mitt bästa utifrån mina förutsättningar.
Hon fortsätter:
– Det blir en nyckeltävling i morgon i Falun om man vill stå högst upp på pallen. Då krävs det en bra dag och bra skidor.
TT: Hur är läget med din skada?
– Den vill jag inte prata om innan säsongen är slut, om den är bra eller inte. Nu ska jag fokusera på att göra mitt bästa och ha en bra dag i spåret.
Senast de båda profilerna möttes i en sprintduell i Falun var 2017. Då vann Stina Nilsson finalen med en tånagel före Maiken Caspersen Falla. Där har svenskan ett mentalt övertag.
Maja Dahlqvist, som är totaltrea i sprintcupen tippar hur det kommer att gå mellan Stina Nilsson och Maiken Caspersen Falla:
– Om Stina Nilsson är med upp på toppen och inte blivit grillad av Maiken Caspersen Falla så är det en avslutning gör att hon har större chans. Samtidigt åker jag för att vinna.
Fakta

Ställningen i sprintvärldscupen

Damer: 1) Stina Nilsson, Norge 476 poäng, 2) Maiken Caspersen Falla, Norge 463, 3) Maja Dahlqvist 376, 4) Sophie Caldwell, USA, 315, 4) Natalia Neprjajeva, Ryssland 297, 7) Ida Ingemarsdotter 255 poäng.

Herrar: Johannes Høsflot Klæbo, Norge 604 poäng, 2) Federico Pellegrino, Italien 459, 3) Eirik Brandsdal, Norge, 417, 4) Sindre Bjørnestad Skar, Norge, 341, 5) Gleb Retivych, Ryssland, 297, 13) Calle Halfvarsson, Sverige 162, 16) Oskar Svensson, Sverige, 136

Två tävlingar återstår: Falun 16/3 och i Quebec 22/3.

Fakta

Program Svenska skidspelen

Lördag 16 mars

12.00 Start Prolog Sprint (F) för herrar och damer.

14.30 Start Final Sprint (F) för herrar och damer.

Söndag 17 mars

11.30 Start, individuell (F) damer 10 km.

14.30 Start, individuell (F) herrar 15 km.

Gå till toppen