Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Bjuv

Frivilliga städade vid Mölledammarna

På söndag startar Friluftsfrämjandet Söderåsen sina tipspromenader. Men innan dess måste skräpet plockas upp och stigarna rensas.

Jan Olsson och Arne Nilsson krattar bort halkiga löv från stigen inför säsongsstart på tipspromenaderna vid Mölledammarna.Bild: Annsofie Wieland
– Det är konstigt att man inte kan ta med sig lite emballage hem, säger Tommy Lindvall och fiskar upp ett godispaket med sin skräpplockare.
Han var en av ett tiotal frivilliga som dök upp på Friluftsfrämjandets arbetsdag på fredagen för att städa vid Mölledammarna. I säcken ska det under förmiddagen hamna en del fimpar och petflaskor som slängts i naturen. Men det är inte så farligt mycket den här gången, tycker han.
– Det är mer efter sommaren.
Ingrid Olsson städar runt rastplatsen, som ligger i en skogiga delen av slingan.Bild: Annsofie Wieland
Fakta

Aktiviteter för allmänheten

Bingo- och tipspromenaderna vid Mölledammarna hålls de flesta söndagar mellan 17 mars och 2 juni. Starttid mellan 10-11.30 vid Kalmarmöllan. I påskveckan är det långfredagen som gäller.

Friluftsfrämjandet Söderåsen arrangerar också flera vandringar, där den första också går 17 mars mellan Billesholm och Ekeby, samling Varagårdsskolan klockan 9.

Mölledammarna utanför Billesholm är ett populärt friluftsområde. Den drygt tre kilometer långa slingan går längs både vattenspegel, skog och ängsmark. Längs vägen finns rastplats och ett vindskydd för övernattning.
Kurt Jönsson och Tommy Lindvall med hunden Kuling granskar strandkanten och hittar några flaskor.Bild: Annsofie Wieland
Det alla kanske inte vet är att området är privatägt, och att Friluftsfrämjandet ansvarar för skötseln.
Städningen görs två gånger om året, tidig höst och tidig vår, inför starten på föreningens tipspromenader, som hålls på söndagar med start 17 mars. Till tipspromenaden brukar det komma runt 100 personer, både barn och vuxna.
Hunden Kuling hittade en boll som låg och skräpade.Bild: Annsofie Wieland
– Mest folk är det vid jul och påsk, nu i julas var det 500 personer, säger Ingrid Olsson.
Rekordet, runt 800 personer, sattes en strålande långfredag för många år sedan. Juldagen är också ett tillfälle som samlar många.
Tillflöden till dammen slingrar sig längs stigen där Ingrid Olsson och Sven Lundblad spanar efter skräp i lugn takt.Bild: Annsofie Wieland
Arne Nilsson krattar bort hala löv från stigen med långa tag medan hunden Kuling far omkring som en skottspole.
Lite längre bort fiskar Kurt Jönsson upp ännu en flaska ur vattnet.
Sven Lundblad går runt med en rejäl grentång i handen och en grensåg i bältet. Han behöver inte använda dem så mycket, men upptäcker en trasig planka i en av broarna som man kan snubbla på.
– Den här får jag åka hit i morgon och fixa.
Kurt Jönsson, Tommy Lindvall, Arne Nilsson och Jan Olsson på väg ut i naturen med alla nödvändiga redskap.Bild: Annsofie Wieland
Gå till toppen