Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Henrik Venant ger Hjalmar Gullberg en match

Håkan Engström hör en uttolkare som tar fasta på allvaret och oftast undviker det tungrodda.

Henrik Venant i New York.Bild: Peter Polfeldt

Henrik Venant

ROCK. Henrik Venant sjunger Gullberg.

Gemensamt för Hjalmar Gullberg och Bob Dylan är att de hävdat att deras texter är gjorda för att sjungas. En skillnad är att Dylan därtill tillhandahållit sångerna.
När rockmusiker tar sig an äldre och genrefrämmande lyrik blir det ofta högtravande, men Gullberg är inte bara sång- utan också formbar. Alla från Lustans Lakejer till Susanne Alfvengren har sjungit in hans ”Kyssande vind”, men Lundamusikern och punkpionjären Henrik Venant fångar texten bättre än de flesta.
Venant har tonsatt 250 Gullberg-dikter; här finns tio av dem samt en tonsättning av Gullbergs översättning av Goethes ”Erlkönig” som är albumets starkaste låt: dramatisk, ödesmättad, präglad av tidlös mystik och en ljudbild som Blixa Bargeld känt igen. Andra låtar framförs med lättare hand och en touch av både Tom Verlaine och Robert Forster. Somligt annat är hjälplöst högtravande och en smula nattståndet.
Gå till toppen