Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon får pris för sin bok om sjöfolk

"Det känns nästan overkligt", säger författaren Eva Johansson när hon fick veta att hon uppmärksammats av Stiftelsen Sveriges Sjömanshus.

Eva Johansson får pris av Stiftelsen Sveriges Sjömanshus.Bild: Roland Classon
Eva Johansson, som är författare till boken ”Släktforska om sjöfolk”, prisas nu av Stiftelsen Sveriges Sjömanshus. Litteraturpriset kommer att delas ut under Bokmässan i Göteborg i september.
– Det är fantastiskt roligt, det känns nästan overkligt. Jag blev väldigt överraskad när jag fick beskedet, säger Eva Johansson, som är bosatt i Helgerum, nära Västervik.
”Släktforska om sjöfolk” är nummer 16 i Sveriges släktforskarförbunds serie om handböcker. Boken handlar om livet på sjön, hur man använder sjömanshusens arkiv och andra relaterade källor. Hon har egen erfarenhet av livet på sjön som telegrafist i handelsflottan i tre år, 1974–1977.
– Priset betyder också att det sprids mer kunskap om släktforskningen om sjömän, säger Eva Johansson
Vid prisutdelningen den 27 september kommer hon även att hålla ett föredrag på omkring 20 minuter.
– Det ingår i själva priset. Jag ska prata om bokens innehåll och det ska nog inte vara några problem. Det här ligger mig mycket varmt om hjärtat.
Enligt statuterna kan Stiftelsens Litteraturpris tilldelas person(er) som enligt Stiftelsen, som har sitt säte i Stockholm, gjort stora och berömvärda insatser inom ämnesområdet sjöfartslitteratur. Priset har delats ut sedan år 2000.
Eva Johansson, som har varit journalist sedan 1980, är en flitig och hängiven släktforskare. Hon är skribent i släktforskarförbundets tidning Släkthistoriskt Forum och har också en blogg på släktforskarförbundets hemsida Rötter. Eva Johansson var redaktör för Släktforskarförbundets årsbok 2014–2016 och har gett ut e-boken ”Skriv för din släkt”.
Rötter
Stiftelsen Sveriges Sjömanshus
Eva Johansson hemsida
Gå till toppen