Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kraftigt vinstlyft för Lundabaserat energihandelsbolag

Det Lundabaserade energihandelsbolaget Modity levererar ett starkt bokslut för 2018.

Klas Liljegren är vd för Modity.Bild: Modity och Anders Berggren
Fjolårets omsättning landade på 4,9 miljarder kronor, vilket motsvarar en ökning med nästan 70 procent jämfört med föregående år. Rörelseresultatet blev 76 miljoner kronor, en ökning med nästan 240 procent.
– De senaste två-tre åren har vi varit väldigt lyckosamma i våra kundsamarbeten. Hela energimarknaden befinner sig i en stark omställning och vi har lyckats hjälpa våra kunder att hitta rätt med de nya förutsättningarna och byggt starka relationer tillsammans, säger Klas Liljegren, vd för Modity.
Lundaföretaget levererar el och biogas åt olika energibolag och industrin, samt åtar sig balansansvar. Det senare innebär att Modity ansvarar för att leverera samma mängd el som kunderna förbrukar.
Förändringarna på marknaden handlar till stor del om omställningen till förnybar energi och att den centraliserade energiproduktionen luckras upp allt mer. Detta präglar en bransch som varit van vid en långsammare förändringstakt.
Själva energin handlar Modity på elspotmarknaden med dagliga priser och terminsmarknaden med kontrakt för elleveranser längre fram i tiden. Företagets tjänster handlar också om att serva sina kunder med rätt typ av varor som harmoniserar med kundernas gröna energiprofil.
Förra året tog bolaget hem flera viktiga affärer, bland annat med Telge Energi och flera vindkraftsbolag. Biogasen växte stort och tradingverksamheten gick starkt. Marknadsandelarna ökade inom alla affärsområden.
– Då ska man tänka på att affären med Telge Energi tecknades i slutet av förra året och är inte fullt ut med i redovisningen för 2018, utan kommer att synas ännu mer i nuvarande års siffror, säger Klas Liljegren som räknar med att Moditys tillväxtresa fortsätter:
– Vår strategi framåt och liggande kontrakt gör en omsättning på nära sju miljarder kronor helt rimlig för 2019. Men självklart påverkas vi av prisutvecklingen.
Samtidigt står Lundabolaget på en ekonomiskt stabil grund, mycket tack vare ägarna; Kraftringen och Öresundskraft som är två kommunägda energibolag.
– Det är klart att vi behöver ett tryggt ägande bakom vårt bolag, och det ger dessa två spelare, det har alltid varit en fördel för oss. Sedan är vi själva så pass starka att vi inte har någon oro kring eventuella ägarförändringar, säger Klas Liljegren.
För en månad sedan blev det känt att den politiska ledningen i Helsingborg har inlett ett arbete för att sälja Öresundskraft som idag är en kassako för kommunen. Bland annat har riskkapitalbolaget EQT visat intresse för Öresundskraft som ger Helsingborgs stad årliga utdelningar på cirka hundra miljoner kronor till andra verksamheter.
Klas Liljegren vill dock inte gå närmare in på hur Moditys verksamhet skulle påverkas av ett riskkapitalbolag som ny ägare.
– Det är inget som jag vill spekulera i, säger han.
I slutet av förra året var även Moditys andra ägare, Kraftringen, i köpartagen och la och la ett bud på samtliga aktier i Skånska Energi. Man lyckades komma över motsvarande cirka 64,30 procent av aktiekapitalet och cirka 66,14 procent av rösterna i Skånska Energi med säte i Södra Sandby. Den affären anses inte prägla Moditys verksamhet.
– Nej, egentligen inte. Affären var ett naturligt steg för Kraftringen, och för vår del är det business as usual, säger Klas Liljegren.
Fakta

Modity i siffror

Säte: Lund

Omsättning (2018): 4,9 miljarder kronor.

Antal anställda (2018): 32.

Rörelseresultat (2018): 76 miljoner kronor.

Resultat efter skatt (2018): 46,6 miljoner kronor (16,4 mkr under 2017).

Fakta

Ägandet i Modity

• Ägs till lika delar av Kraftringen Energi och Öresundskraft.

• Kraftringen ägs av kommunerna i Lund (82,4 procent), Eslöv (12 procent), Hörby (3,5 procent) och Lomma (2,1 procent).

• Öresundskraft ägs av Helsingborgs stad (100 procent).

Gå till toppen