Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mest batterier i Nårabs samlare

Bra respons på Nårabs skåp för insamling av batterier, glödlampor och mindre elektronik. Och nu har ytterligare två stycken placerats ut.

Före jul placerade Nårab ut skåp för elektronikavfall på bland annat Ica Kvantum i Klippan.Bild: Annsofie Wieland
Tre samlare har varit i drift sedan 19 december, utplacerade vid större livsmedelsaffärer i Klippan, Örkelljunga och Perstorp. Vid avstämningen till Nårabs styrelse efter ungefär en månad var det främst batterier som kommit in, över 250 kilo.
– Vi visste inte vad vi skulle förvänta oss, men batterier är nog mer en förbrukningsvara, något man byter regelbundet. Lampor och elektronik lever ju längre, säger Nårabs vd Andreas Winkler.
Läs också Nya samlare ska få fler att slänga rätt
Samlaren är ett specialdesignat skåp, där man kan lämna elavfall och elektronik som klassas som farligt avfall. Utplaceringen är en del av strategin för att öka mängden elektronik som hamnar rätt och återvinns. Och i det avseendet verkar de fungera, anser Andreas Winkler.
– Absolut. De som handlar nya batterier eller lampor har möjlighet att göra sig av med de gamla vid samma tillfälle, det uppskattas och det är också något som efterfrågats av våra kunder.
Enligt honom har det hittills bara kommit positiv respons på skåpen, både via mejl och direkt till Nårabs medarbetare som åker runt och tömmer dem.
Flera butiker har också hört av sig för att få en egen samlare, på så sätt har ytterligare två skåp placerats ut – det ena på Lantmännen i Ljungbyhed och det andra på Ica Nära i Klippan.
– Och det kan bli en eller två stycken till, säger Andreas Winkler.
Fakta

Mängder elektronikavfall i samlarna efter en månad.

Batterier: 253 kg.

Elektronik: 36 kg.

Lampor/ljuskällor: 25 kg.

Gå till toppen