Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Överlevare: En man hoppade på skytten och tog hans vapen

– Just innanför entrén satt äldre personer och bad, och han började skjuta mot dem. Det säger Syed Mazharuddin, en av två överlevare från terrorattacken i Christchurch som New Zealand Herald har pratat med.

Polis och privatpersoner utanför en av moskéerna efter skottlossningen.Bild: Mark Baker
Tidningen New Zealand Herald har pratat med två överlevare av terrorattacken, som båda vittnar om fruktansvärda scener.
Syed Mazharuddin, beskriver kaoset som utbröt när gärningsmannen Brenton Tarrant kom in i Linwood-moskén. Han hörde skotten och skriken från de som befann sig i byggnaden. En av hans vänner dog i moskén.
Han berättar också hur en yngre man försökte övermanna skytten.
– Han hoppade på honom och tog hans vapen, säger Syed Mazharuddin.
Skytten flydde sedan från platsen i en bil, enligt Mazharuddin.
Khaled Al-Nobani överlevde skjutningen i den andra moskén, Al Noor-moskén. Han beskriver hur Brenton Tarrant var beväpnad med ett två gevär och ”sköt alla”, även unga personer och äldre kvinnor. Två av hans vänner blev mördade, berättar Khaled Al-Nobani.
Han beskriver hur en man i moskén försökte avväpna gärningsmannen.
– En kille hoppade på honom och försökte ta vapnet från honom. Han sköt honom direkt. Jag försökte följa efter honom, men jag kunde inte göra det, säger Al-Nobani.
En annan överlevande berättar för CNN att han tänkte att gärningsmannen skulle få slut på ammunition.
– Jag bad till gud, ”gud, låt denna man få slut på skott”.
En annan överlevande, Mohan Ibn Ibrahim, var i en av moskéerna för att be när han hörde hur skott avlossades. Han tog sig ut från moskén men hörde hur skottlossningen fortgick.
– Vi hörde fortfarande ljudet av vapnet, det sköts i kanske 10-15 minuter, säger han till CNN.
Gå till toppen