Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Samma hat, samma terror.

Polis på vakt vid en av de moskéer som angreps i Christchurch.Bild: Mark Baker
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
På fredagen kom terrorn till Christchurch på Nya Zeeland.
Närmare femtio människor sköts ihjäl och lika många skadades när två moskéer i staden angreps under fredagsbönen.
En 28-årig australisk medborgare har gripits misstänkt för massmordet. Att det rör sig om ett högerextremt terrordåd råder det ingen större tvekan om.
Gärningsmannen filmade och direktsände sitt blodiga dåd. Allt för att få uppmärksamhet för sitt budskap.
Den misstänkte har av allt att döma även publicerat ett långt manifest på nätet där han försöker rättfärdiga sina handlingar. Syftet uppges ha varit att "visa inkräktarna att vårt land aldrig kommer att bli deras land". Mannen kallar sig själv med uppenbar stolthet rasist och fascist.
Det är dörrar som öppnas till en sjuk värld. Det leder tankarna till den norske terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik, och mycket riktigt uppger 28-åringen att han varit i kontakt med Breivik.
Attacken beskrivs som en vedergällning för bland annat Rakhmat Akilovs terrordåd på Drottninggatan i Stockholm i april 2017.
Mord på oskyldiga blir en förevändning för att mörda oskyldiga.
Det finns ytterligare en svensk koppling. I manifestet uttrycker 28-åringen sina sympatier för Anton Lundin Pettersson, som i oktober 2015 med svärd dödade tre personer på Kronans skola i Trollhättan innan han sköts ihjäl av polis.
När den svenska Säkerhetspolisen på torsdagen publicerade sin årsbok för 2018 varnade myndighetens chef Klas Friberg för att "en främlingsfientlig och radikalnationalistisk idéströmning" ökar i samhället.
Att terrorhotet även kommer från andra håll än från våldsbejakande islamism kunde knappast ha fått en blodigare, mer omedelbar och tragisk bekräftelse. Och dessa strömningar växer inte bara i Sverige utan även runt om i Europa och Västvärlden i stort.
"Nu dominerar jihadism som står för 70–75 procent av dåden, men det har hela tiden förekommit allvarliga högerextrema dåd", påpekar Anna-Lena Lodenius, författare och expert på högerextremism, för TT.
Lasermannen John Ausonius och den så kallade serieskytten Peter Mangs som spred skräck i Malmö, är två svenska exempel.
Det hände i Christchurch, men det skulle kunna hända här. De kanske ser sig som varandras motpoler, men den högerextrema terrorns utövare agerar med samma brutalitet, samma hänsynslöshet, samma förakt för människoliv som Islamiska statens mördare. I grund och botten är de mer lika än olika.
Din tro, din hudfärg, din etnicitet är det som gör att du i dessa extremisters ögon förtjänar döden, det är det som bevisar din skuld, som tar ifrån dig ditt människovärde.
Och extremisterna på båda sidor må hata varandra men de förenas många gånger även i sitt syfte: att splittra, att skapa misstro och konflikter.
Terrordådet i Christchurch var inte en attack på dem, på de andra, på muslimerna. Det var en attack på oss alla. På det öppna samhället.
Det bästa sättet att bemöta sådana angrepp är att inte låta sig lockas av fanatikers förvridna logik. Det är att stå upp för vårt sätt att leva, för mångfalden och människors lika värde.
För allt det extremisterna hatar.
Gå till toppen