Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Moskébesökare: "Självklart är jag rädd"

Nära 50 människor dog i terrorattacken mot två moskéer i Nya Zeeland. När människor var på väg till fredagsbönen i Malmö och Stockholm var känslorna starka.

Zebeba Busyre (tv) och Khadija Smaomn efter fredagsbönen i Stockholms moské. Båda är skakade efter terrorattacken mot två moskéer i Nya Zeeland.Bild: Naina Helén Jåma/TT
När Aymen Safi var på väg in till fredagsbönen i Malmös största moské efter terrordådet i Nya Zeeland var det med blandade känslor.
– Det oroar mig, eftersom det hände på en plats liknande denna. Kanske, en dag, är det sista gången jag är här, säger han till TT.
På gatan utanför moskén kontrollerade polisen bilar på väg in – men de sökte inte efter vapen, utan kontrollerade körkort. Poliserna på plats ville inte direkt koppla sin närvaro på platsen till det som hänt i Nya Zeeland, utan kallade det en trafik- och nykterhetskontroll.
– Men att vi är här, absolut kan det vara trygghetsskapande också, säger en polisman som vill vara anonym till TT.
För Aymen Safi var det inte ett alternativ att stanna hemma på grund av rädsla, trots att han är skakad över terrordådet.
– Jag måste lägga min säkerhet i guds händer. Självklart är jag rädd, men detta är livet, vad kan jag göra?
Människor började röra sig ut från Stockholms moské på Södermalm i Stockholm efter att ha deltagit i fredagsbönen. Utanför stod polis och även en polisbil.
– I dag var det förstärkning utanför moskén, säger Mahmoud Khalfi, imam och direktör vid Stockholms moské, till TT.
Han berättar att han blev chockad när han hörde om vad som hade hänt.
– Det är en katastrof och det är fruktansvärt. Religiösa platser och heliga platser, de har en speciell plats, man får aldrig röra dem varken i fredstid eller i krigstid. Att sprida den här rädslan och skrämma folk det är deras budskap. Men vi ska inte ge upp och alla goda krafter måste gå samman och fördöma det som har hänt i Nya Zeeland, säger Mahmoud Khalfi.
Khadija Smaoun deltog i fredagsbönen inne på Stockholms moské på Södermalm. Hon är skakad över terrordådet och tänker på de drabbade.
– Det är jättesorgligt. Det är vanliga människor som är på en plats där de ska be. Det här är någonting ont och någonting som ingen ska acceptera, det har drabbat både muslimer och icke-muslimer, säger hon till TT.
Zebeba Busyre, som även hon var på fredagsbönen, berättar att hon blev ledsen när hon läste nyheterna på fredagsmorgonen. Även hon är chockad över terrorattentatet i Nya Zeeland.
– Vi vet inte när den onda cirkeln kommer att ta slut men vi har hopp och vi hoppas att det kommer bli bättre, säger hon.
Gå till toppen