Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Boende i Christchurch: Vi måste gå vidare

Tyst, öde, i chock. Som en spökstad. Ett dygn efter massakern i två moskéer är Christchurch inte sig likt. – Jag har gråtit och gråtit, säger Maureen, som TT:s utsände träffar nära en av moskéerna.

Blommor vid en spontan minnesplats nära Al Noor-moskén i Christchurch.Bild: Vincent Yu/AP/TT
Den grå himlen hänger tung över Christchurch och ger en tydlig bild av stämningen i staden.
En vanlig lördag i mars hade det varit full aktivitet här. I Hagley park hade tiotusentals gått på kricketlandskamp och många hade glatts åt att få se Bryan Adams konsert – som nu är inställd. Och stadens krogar hade laddat för ännu en lördagskväll.
Men nu. Någon enstaka joggare, en och annan hundägare. I en park större än en genomsnittlig svensk småstad.
På gatorna, ännu mer öde.
Ett par hundra meter från Al Noor-moskén lägger Maureen ner blommor till minne för offren. Hon är en av alla som vill hedra de omkomna, men mest försöka att laga samhället, bit för bit.
– Vad mer kan vi göra? Det var fruktansvärt, jag har gråtit och gråtit. Men vi måste gå vidare. Tillsammans, säger hon och torkar bort fler tårar.
I likhet med många andra vid Christchurchs redan flerfaldiga spontana minnesplatser med blommor och dikter vill Maureen inte uppge hela sitt namn.
– Jag vill inte ha mitt namn där ute. Det är inte det här hemska jag vill bli ihågkommen för, säger Maureen och kramar om sin tonårsdotter.
Tyst står människor i grupper och gråter, de flesta har med sig blommor. K-pistbeväpnade poliser tittar på men behöver inte göra något, mer än att mota bort pressfotograferna som alla jagar samma bild.
En bit bort, så nära Al Noor-moskén man kan komma på grund av avspärrningarna, står Kamil.
– Min lillebrors kompis var i moskén. Men han klarade sig. Han hoppade över ett staket, säger Kamil, som inte heller vill uppge hela sitt namn.
– Jag var på jobbet, på ett kontor bara på andra sidan parken när det hände. De låste in oss och polisen förbjöd oss att lämna huset.
– Det är inte klokt, här som var så fridfullt. Och det är en av landets äldsta moskéer som alltid har stått där för oss.
Högarna med blommor växer, på några ställen är de ersatta av flaggor, på andra av kort och ballonger. Överallt är det stillsamt och spöklikt tyst, men här syns också ny kamratskap.
– Be strong, säger en passerande man till en främling som står och ser oroad ut. Var stark.
På flygplatsen är säkerheten höjd, på stans nöjesgator ekar det tomt. Enstaka lördagsfirare tar sig en öl, någon äter, men många ställen är igenbommade för helgen.
– Vi brukar ha fullt nu, men. . . sitt var du vill, säger bartendern Robin på en restaurang mitt i staden och pekar in mot en tyst lokal.
– Var alla är? Jag vet inte. Hemma kanske?
Avspärrningarna går över stora områden runt de två moskéerna, Al Noor och Linwood, och kommer fortsätta vara uppe över helgen. Bara enstaka bilar får passera. De boende i området förstås, polisen. Och bårbilarna. Under bara en kvart tidigare på lördagen hinner två lämna moskén.
– Där kommer en till. Det är inte den första jag ser i dag. Det är så hemskt, säger Maureen.
Hon bor några kilometer bort, och är inte del av den nära gemenskapen som de flesta av offren tillhör. Men, som hon säger, hon tillhör Christchurch och samhället måste stå enat.
Fakta

Terrordådet i Christchurch

• Tidig eftermiddag, lokal tid, den 15 mars gick en beväpnad person in i Al Noor-moskén i centrala Christchurch och öppnade eld under fredagsbönen. En andra skottlossning ägde rum i Linwood-moskén strax därpå.

• 49 personer dödades enligt polisen i skjutningarna, och ungefär lika många skottskadades. 41 ska ha mist livet i den första moskén, sju i den andra, samt en på sjukhus.

• Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern kallade tidigt dådet för en välplanerad terrorattack.

• Brenton Tarrant, 28, greps kort efter dådet och delgavs misstanke om mord. Tarrant är australisk medborgare och beskrivs av Australiens premiärminister Scott Morrison som en "våldsam, högerextrem terrorist".

• Den misstänkte skytten direktsände dådet på Facebook i 17 minuter. Strax före attacken publicerades ett långt manifestliknande dokument i sociala medier och forum på internet. Att texten verkligen skrivits av gärningsmannen är ännu inte bekräftat, men mycket tyder på det.

• Dokumentet består av rad hänvisningar till bland annat terrorattentat runt om i världen och författaren uttrycker bland annat stöd för Anders Behring Breivik och Anton Lundin Pettersson. Texten visar att dådet planerats i runt två år.

• Både Nya Zeeland och grannlandet Australien aktiverade antiterrorberedskap efter dådet, och hotnivån i Nya Zeeland höjdes från låg till hög.

• Enligt UD:s presstjänst finns inga uppgifter om att någon svensk ska vara bland de skadade eller omkomna.

Gå till toppen