Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"En man dog här utanför, jag såg honom"

Charu Sharma bor bara hundra meter från Al Noor-moskén i Christchurch, och såg hur folk sprang för sina liv från terrorattacken. För TT:s utsände berättar hon om hemska minuter hon aldrig kommer att glömma.

Charu Sharma (i mitten) såg en man dö utanför sitt hus och hjälpte offer vid terrordådet i Christchurch. Hon träffar TT tillsammans med sin svåger Bhumeet Singh (vänster) och make Paramjit Singh (höger).Bild: Martin Yngve/TT
– Jag var ensam hemma med min son, och såg plötsligt någon som rörde sig konstigt utanför huset, säger Charu Sharma dagen efter dådet som krävde 49 liv.
Hon står tillsammans med sin man Paramjit Singh och deras 15 månader lilla son på gatan utanför det lilla envåningshuset i förorten Riccarton.
– Jag gick ut i trädgården och tittade ut på gatan. Då hörde jag en hög smäll och vände mig mot moskén. Då såg jag hur folk kom springande mot mig. Jag undrade först varför de sprang så.
– Sen såg jag att några blödde, säger Charu Sharma, och blir tårögd.
En bit från parets hem släppte taxichauffören Amit Sachdev av några passagerare, inte långt från moskén.
– Då såg jag i backspegeln hur han sköt, skytten. Folk sprang överallt, säger Amit Sachdev till TT.
– En vän ringde mig just då och frågade var jag var och jag sade bara att jag skulle dö.
Charu Sharma säger att hon gråtit mycket det senaste dygnet, och inte känner sig trygg. Men att rädslan kom först senare, när allt var över och hennes man kommit hem.
– Det blev kaotiskt väldigt fort efter skotten. Det dröjde tyvärr alldeles för länge innan jag kom, men då var det skönt att se att familjen inte var fysiskt skadad, säger Paramjit Singh, och ser fortfarande lättad ut.
När han kom hem hade hans fru hjälpt flera skadade in i huset för omplåstring och hjälpt dem att ringa sina familjer.
– Folk blödde och vi gjorde så gott vi kunde, men det var inte så mycket, säger Charu Sharma.
– En man dog här utanför, jag såg honom.
Efter händelsen har telefonen inte varit tyst i många minuter, säger de. Paret kommer från Punjab i Indien och släkten där är orolig.
– De har ringt flera gånger och frågat om vi kan bo kvar. Men vi har bott här så länge nu och vill inte flytta. Vi har ett fint hus med en fantastisk utsikt, säger Paramjit Singh och pekar ut mot den stora Hagley-parken.
– Jag vill inte flytta! Men visst har vi blivit lite mer rädda nu.
Familjen klarade sig helskinnad, men de kände några av de som var i moskén vid dådet, och alla kom inte därifrån.
– Min tidigare lärare på högskolan dog i moskén. Han hade med sig sin fyraårige son och båda dog. Jag visste det inte förrän jag läste om det på Facebook, det var så hemskt att se det.
Även Amit Sachdev kände folk i moskén.
– Jag hade en vän där inne som träffades, men han överlevde som tur var. Han hade tur men det är hemskt och det kommer följa med oss länge, säger han.
– Jag har bott här i 14 år. Det är ett bra ställe, men det här har slitit ut våra hjärtan.
Fakta

Terrordådet i Christchurch

• Tidig eftermiddag, lokal tid, den 15 mars gick en beväpnad person in i Al Noor-moskén i centrala Christchurch och öppnade eld under fredagsbönen. En andra skottlossning ägde rum i Linwood-moskén strax därpå.

• 49 personer dödades enligt polisen i skjutningarna, och ungefär lika många skottskadades. 41 ska ha mist livet i den första moskén, sju i den andra, samt en på sjukhus.

• Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern kallade tidigt dådet för en välplanerad terrorattack.

• Brenton Tarrant, 28, greps kort efter dådet och delgavs misstanke om mord. Tarrant är australisk medborgare och beskrivs av Australiens premiärminister Scott Morrison som en "våldsam, högerextrem terrorist".

• Den misstänkte skytten direktsände dådet på Facebook i 17 minuter. Strax före attacken publicerades ett långt manifestliknande dokument i sociala medier och forum på internet. Att texten verkligen skrivits av gärningsmannen är ännu inte bekräftat, men mycket tyder på det.

• Dokumentet består av rad hänvisningar till bland annat terrorattentat runt om i världen och författaren uttrycker bland annat stöd för Anders Behring Breivik och Anton Lundin Pettersson. Texten visar att dådet planerats i runt två år.

• Både Nya Zeeland och grannlandet Australien aktiverade antiterrorberedskap efter dådet, och hotnivån i Nya Zeeland höjdes från låg till hög.

• Enligt UD:s presstjänst finns inga uppgifter om att någon svensk ska vara bland de skadade eller omkomna.

Gå till toppen