Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Forskare: Nya Zeeland har varit naivt

Chock och bestörtning råder i Nya Zeeland efter de våldsamma terrordåden mot två moskéer. Hur kunde det ske? Forskaren Paul Spoonley hävdar att man länge har blundat för de radikala grupperingar som finns i landet. – Nya Zeelands kollektiva oskuld måste falla, säger han till TT.

Polis utanför Linwood-moskén Christchurch i Nya Zeeland.Bild: Mark Baker/AP/TT
Christchurch och Nya Zeeland vaknar till en ny verklighet.
Utanför portarna till al-Noor – en av de två moskéerna där minst 49 människor miste livet i vad som klassas som den värsta massakern i Nya Zeelands historia i fredstid – ligger drivor av färgglada blommor.
Det brutala dådet utfördes av allt att döma med grovt rasistiska motiv. Insikten har chockat invånarna i Nya Zeeland, som länge sett sitt samhälle som progressivt och tolerant.
– Bilden stämmer till viss del. Men det har samtidigt funnits en naivitet i Nya Zeeland. Man har trott att vi har varit något slags tolerant undantag, säger Paul Spoonley, forskare vid Massey University i Auckland, på telefon till TT.
Paul Spoonley har forskat om radikala grupperingar i Nya Zeeland sedan 1970-talet. Då, för nästan 50 år sedan, observerade han runt 70 olika grupper som kunde klassas som högerextrema eller ultranationalistiska. Vissa talade om en judisk konspiration, andra inspirerades av det brittiska imperiet eller 1940-talets Tyskland.
Sedan dess har de radikala skiftat fokus, menar Spoonley. Nu är de främst aktiva online och de pekar ut muslimer som måltavla. Många av dem hyllar rasistiskt motiverade dåd utomlands, som massakern på Utøya i Norge 2011.
– Internet har gett helt nya möjligheter för dessa grupper att organisera sig över landsgränserna. Myndigheterna har misslyckats med att förstå det hot som de utgör, säger Spoonley.
Frilansjournalisten Steve Addison, som bor i Christchurch, delar samma bild. I Nya Zeeland har högerextremister länge betraktats som sinnesrubbade ensamvargar som lever i samhällets marginaler och som inte går att ta på allvar, menar han.
– Konsensus har hela tiden varit att det handlar om några få, psykiskt sjuka människor. Man har sett dem lite som ett skämt, inte som någon organiserad, farlig grupp.
Frågan har heller inte prioriterats politiskt, enligt Steve Addison. När politiker diskuterar invandringens möjligheter och utmaningar fastnar de ofta i detaljfrågor, som lönedumpning och bostadspriser.
– Det talas väldigt sällan om rasism och ideologiska motsättningar. Den frågan finns inte riktigt på den politiska dagordningen.
Tre personer har gripits av polisen i Christchurch efter dåden. En av dem är en man med australiskt medborgarskap.
Att mannen är född och uppvuxen i Australien kan vara problematiskt för den självrannsakan som nu väntar, menar Paul Spoonley, eftersom det kan locka myndigheterna att skjuta ansvaret ifrån sig.
– Det vore beklagligt om det blir så. Det var ju här han utförde dådet och kanske även här han radikaliserades, säger han.
– Nu hoppas jag istället att vi börjar ta de här farliga strömningarna på allvar.
Fakta

Bakgrund: Terrordådet i Christchurch

Vid 13.40 lokal tid (01.40 svensk tid) gick en beväpnad person in i al-Noor-moskén i centrala Christchurch och öppnade eld mitt under fredagsbönen. Den andra skottlossningen ska ha ägt rum i Linwood-moskén kort därefter.

49 personer dödades i skjutningarna, enligt polisen. Ett 20-tal skadades allvarligt. Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern kallar dådet för en välplanerad terrorattack.

En 28-årig man, medborgare i Australien, har gripits och delgivits misstanke om mord.

Den misstänkte skytten direktsände dådet på Facebook. Strax före attacken publicerades något som kan liknas vid ett manifest i sociala medier och forum på internet. Att texten verkligen skrivits av gärningsmannen är inte bekräftat, men mycket på tyder det.

Gå till toppen