Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Över 30 döda när cyklon nådde Zimbabwe

Över 30 personer har dött i Zimbabwe när cyklonen Idai fortsätter fram i södra Afrika. Ovädret har orsakat hundratals dödsfall och stor förödelse i flera länder under den gångna veckan.

Cyklonen Idai när den drev in över Moçambique på fredagen.Bild: Nasa Worldview/TT
Dödsfallen har inträffat i de östra delarna av Zimbabwe, som gränsar till Moçambique.
71 personer har anmälts saknade, enligt landets beredskapsdepartement.
Tusentals zimbabwier har drabbats av ovädret i form av strömavbrott och översvämningar.
Enligt Joshua Sacco, parlamentsledamot i den drabbade Chimanimani-regionen, har minst 25 byggnader spolats bort i ett jordskred.
– Det fanns människor i husen. De hör till de saknade, säger han.
Två offer var studenter som dog när en stor sten kraschade in i deras studenthem vid ett jordskred. Det orsakade också ett ras i byggnaden, varpå runt 50 personer fastnade bakom rasmassor. Skolan har stängts och militären har kallats in för att evakuera samtliga elever.
Det största zimbabwiska oppositionspartiet MDC meddelar att staten måste göra ett ingripande av enorma proportioner för att "undvika en biblisk katastrof" i de drabbade landsdelarna. Presidenten Emmerson Mnangagwa har utfärdat ett formellt katastroftillstånd.
Cyklonen Idai har svept fram över flera av Zimbabwes grannländer under veckan. I Moçambique ledde det till 66 dödsfall, i Malawi över 50, samt ytterligare ett antal i Sydafrika.
Den moçambikiska kuststaden Beira, med cirka en halv miljon invånare, har i det närmaste isolerats på grund av ovädret.
Gå till toppen