Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Slagfärdiga ungdomar fyllde idrottshallen i Landskrona

Snabba anfall och korta matcher. På lördagen möttes över 250 deltagare från hela landet i den 19:e JKA-cupen i Landskrona. Snabbhet och träffsäkerhet krävs för att bli bra på karate – liksom viljan att träna.

Landskrona idrotthall är fylld med ungdomar i vita karatedräkter på lördagsförmiddagen. På eftermiddagen tar seniorerna över. Koncentrationen hos de tävlande går nästan att ta på. En huvuddomare och två sidodomare med röda och vita flaggor markerar poäng. Tillropen är hårda och visselpiporna avlöser varandra.
Bredvid tävlingsmattorna tränar de som strax ska upp på golvet slag och sparka mot sina ledare. På ledarjackornas ryggar står Stockholm, Höör, Klippan, Lund och Simrishamn.
Katja Starsch tränar karate tillsammans en kompis. ”Jag vill kunna försvara mig. Det har aldrig hänt mig något, men man vet aldrig”, säger hon.Bild: Niklas Gustavsson
Elvaåriga Katja Starsch kliver upp på matta ett. Hon tar snabbt segern i grenen kumite – fri kamp där det gäller att vinna på poäng över sin motståndare. Alla kommentarer är på japanska. De tävlande följer domarens instruktioner och nickar.
– Först var jag jättenervös men nu är jag jätteglad, säger hon.
Fick du två tillsägelser av domaren?
– Ha ha, nä det var inte tillsägelser. Det var poäng. Det låter hårt när de dömer, men man vänjer sig.
Förmågan att vilja och orka träna är den talang som krävs för att bli bra i karate enligt arrangören Miroslav Unic. I Landskrona är det minst lika många tjejer som killar i de yngre årskullarna. Det syns i tävlingshallen. Najah Mohammed från Landskrona är 12 år och har tränat ett år. Hon förlorar mot Lovisa Ebenkrantz. Motståndaren träffade hennes handske och rumpa och vann på två halvpoäng.
– Det är roligt att fajtas. Jag tränar tre dagar i veckan. Och så vill jag kunna slå tillbaka om någon skulle ge sig på mig, säger Najah Mohammed.
Det blev till sist en tredjeplats i kumite för tjejer 12-13 år för Najah Mohammed.Bild: Niklas Gustavsson
Det är Alice Chao Engström och Lovisa Ebenkrantz tur att gå upp på mattan. Hjälptränaren Per Linde står naglad vid linjen och hejar på.
– Det här är mitt första guld, säger en nöjd Lovisa Ebenkrantz efteråt.
Alice Chao Engström och Lovisa Ebenkrantz slåss om första och andraplatsen för tjejer 12-13 år med högst gult bälte.Bild: Niklas Gustavsson
För Miroslav Unic är karate att leva. Han har själv varit aktiv sedan 1982. Nästa år firar JKA cupen 20-årsjubileum. Hur den ska firas har klubben ännu inte bestämt.Bild: Niklas Gustavsson
Tävlingsledaren Miroslav Unic håller koll på tävlingen från sin plats mitt på golvet och styr både prisutdelningar och kamper.
Vad har man för nytta av karateträning i sitt privatliv?
– Man lär sig att sätta upp mål för sig själv. Det är hela pedagogiken bakom bältesgrader – att kämpa för något och nå det. Man måste utveckla den inre disciplinen och regelbundet komma på träningarna, säger han.
Vad gör ni om någon använder sina karatekunskaper på skolgården eller ute på stan?
– Om de själv startat bråket brukar vi stänga av dem. Hur länge beror på hur allvarligt det är, men om det är uppenbart att man gjort det med illvilja blir man utesluten. Men att försvara sig är något man får och ska – oavsett om man tränar karate eller inte.
Gå till toppen