Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hotas med böter för reklam mot motorvägen

5 000 kronor i böter kan det kosta varje månad om inte reklamen vänds in mot golfbanan istället.

Öresunds golfbana precis söder om Landskrona har ett guldläge. En som försökt använda det är markägaren, som satt upp reklamskyltar mot E6.
En av de skyltar utanför Landskrona som kan kosta 5 000 kronor i månaden för ägaren om den inte flyttas.Bild: Magnus Arvidsson
Men nu verkar det bli stopp för reklamen mot trafikanterna mellan Landskrona och Löddeköpinge.
Länsstyrelsen gav 2016 tillstånd till sex skyltar här — men de ska vara riktade bort från E6, mot golfarna.
Efter flera förelägganden om att vända på skyltarna har nu länsstyrelsen bett kommunen ta i med hårdhandskarna. Från maj kan det komma att kosta 5 000 kronor per månad som skyltarna är felvända, enligt det förslag till vitesföreläggande som stadsbyggnadsnämnden i Landskrona tar upp på tisdag.
Skyltjuridiken är komplex. Tre olika myndigheter är inblandade, tre olika lagar används.
Närmast vägen ansvarar Trafikverket, längre ut bestämmer länsstyrelsen. Om det inte är detaljplanelagt område, för då är det helt och hållet en kommunal fråga.
– Vi ger inte många tillstånd, kanske ett par skyltar per år. Oftast ger vi avslag. De allra flesta skyltar utmed vägarna är olagliga, säger Marita Svensson, länsassessor på länsstyrelsen.
Upp till 50 meter från vägområdet gäller väglagen, vilket innebär att länsstyrelsen ska bedöma om skyltningen är trafiksäker.
Men det är inte helt fritt längre ut på åkern. Här gäller lagen om särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning.
– Då görs bara en prövning ur natursynpunkt. I öppna landskap kanske det inte är så snyggt, säger Marita Svensson.
Det spelar ingen roll om skyltningen sitter på ett lastbilssläp, en traktor eller något annat med hjul. Tillstånd måste sökas ändå.
– Det finns rätt gedigen domstolspraxis för det, det är prövat upp till Högsta domstolen, säger Marita Svensson.
Inte heller hjälper det att sätta upp skylten på ett hus — om det inte är reklam för verksamheten som bedrivs i huset.
Sommaren 2017 inventerade Trafikverket skyltarna längs E6 genom Skåne, från Trelleborg till Båstad. De upptäckte omkring tvåhundra otillåtna skyltar som rapporterades till de elva kommunerna. Det finns ingen färsk uppföljning av inventeringen.
– Det är en lång process att få bort skyltarna. Kommunerna jobbar fortfarande med detta, säger Veronika Jarl, trafikingenjör på Trafikverket.
Läs också Nya tag mot reklamskyltarna längs E6 – nu ska de bort
De skyltar som är närmast vägen kan Trafikverket plocka bort. Veronika Jarl bedömer att man beslagtar reklam minst en gång i veckan någonstans i regionen — Skåne, Blekinge och Småland.
William Nordén, markägare på Öresunds golfbana genom bolaget Inka lantbruksprodukter, menar att han haft en dialog med myndigheterna om saken. Han trodde också att det skulle hjälpa att flytta skyltarna längre bort från vägen — men de bryter fortfarande mot länsstyrelsens tillstånd.
– Nu blir det ett ekonomiskt bortfall, givetvis. Men vi har inget intresse av att sälja en reklamskylt för att sedan få problem. Vi är på väg att vända på dem, säger William Nordén.
På fredagens eftermiddag var fortfarande ett antal skyltar synliga från E6 vid Öresunds golfbana.
Läs också Reklamskyltar längs E6 ska bort efter dom – kan bli vägledande
Gå till toppen