Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Olycka med gyrokopter vid Sövde – piloten till sjukhus

En flygmaskin av typen gyrokopter kraschade på Sövde flygfält i Sjöbo kommun under söndagseftermiddagen. Piloten har förts till sjukhus med lindriga skador. Starka vindar vid olyckstillfället misstänks ha orsakat olyckan.

Larmet om olyckan kom 15.30. Räddningstjänsten, ambulans och polis larmades till platsen.
– Det är en gyrokopter som vid landning havererade på Sövde flygfält, säger Marcus Clemert, räddningsledare på JRCC, Sjö- och flygräddningen.
– Personen som körde luftfarkosten var vid medvetande och hade tagit sig ut själv. Han hade ont i huvudet och satt bredvid, säger Mats Streer, inre befäl vid Räddningstjänsten Syd.
Piloten fördes i ambulans till lasarettet i Ystad. Det är en man i 50-årsåldern och hans skador beskrivs som lindriga, meddelar Region Skånes presstjänst.
Själv ska piloten ha sagt att det var kastvindar som orsakade flygolyckan.
– Enligt uppgifter från patrullen på plats så kan olyckan ha orsakats av kastvindar när piloten gick in för landning. Det finns inget som tyder på att det var fel på gyrokoptern, säger Patric Fors, presstalesperson vid polisens ledningscental.
Roman Tadic, flyginstruktör på Skånska Gyrokopterklubben som äger gyrokoptern, misstänker också att det var vindar som orsakade olyckan.
– Jag vet att det att det var ganska tufft väder med starka turbulenta vindar och det är förmodligen det som har orsakat det. Att någon flyger utanför sin kapacitet i tufft väder, säger han.
Det var en av klubbens tvåsitsiga gyrokopter för skolflygningar som kraschade. Den blev totalförstörd vid olyckan.
Polisen spärrade av på olycksplatsen. Den kan bli en utredning om olyckan.
– Det är Statens haverikommission som har det yttersta ansvaret. De kan sedan delegera till något specialförbund som kan utreda den här typen av flygolyckor, säger Marcus Clemert på Sjö- och flygräddningen.
– Det är inte alla haverier som utreds. Det är om det är någonting som kan utredas som ger en effekt för flygsäkerheten.
En gyrokopter liknar en helikopter, men drivs med en skjutande propeller.
Fakta

Drivs framåt med motor där bak

En gyrokopter liknar en liten helikopter, men fungerar på ett annat sätt. Den drivs framåt med en propeller som oftast sitter längst bak på flygkroppen. Ovanför flygkroppen sitter en större propeller eller rotor. Dessa större rotorblad hålls igång av fartvinden genom att axeln lutar något tillbaka. Det är dessa rotorblad som ger lyftkraft åt gyrokoptern. Källa: Wikipedia

Gå till toppen