Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Poliser som grep terroristen där av en slump

De två poliser som grep den misstänkte terroristen Brenton Tarrant i Nya Zeeland befann sig i området av en slump. Deras bestämda, omdömesgilla och erfarna agerande hyllas av deras chefer.

Den misstänkte terroristens bil transporteras bort.Bild: Claire Chambers/Mediary/AP/TT
– Jag är förvånad över hur lugna och fattade de var, säger polisernas chef Pete Stills till The New Zealand Herald.
När larmet kom om terrordåden råkade de två poliserna, som bor utanför staden, vara i Christchurch för att delta i en övning på ett sjukhus. Poliserna avbröt vad de gjorde, beväpnade sig, satte sig i tjänstebilen och bestämde sig för att patrullera runt i staden.
Efter en stund mötte de en misstänkt bil. Den svängde fram och tillbaka mellan filerna med varningsblinkers på och när de bekräftat att bilens registreringsnummer var intressant för händelsen gjorde poliserna en u-sväng och följde efter.
Enligt Pete Stills har de båda poliserna tillsammans över 40 år i tjänst. Under förföljandet diskuterade de riskerna för att gärningsmannen skulle komma undan och skada eller döda fler människor.
De pratade också om faran för att följa efter länge, vilket ökade risken för att fotgängare och andra skulle skadas av den misstänktes framfart.
– De bestämde sig för att få ett slut på det så fort som möjligt och för att oskadliggöra bilen genom att ramma den, säger Stills.
Poliserna körde in i gärningsmannens bil på förarsidan. När poliserna klev ur såg de föremål i bilen som de bedömde var farliga för allmänheten och för kollegor. En av poliserna varnade personer i närheten för att närma sig.
När Brenton Tarrant, som gjorde motstånd, hade dragits ut ur bilen från passagerarsidan och var gripen larmades polisens sambandscentral via kommunikationsradion.
På bilder av gärningsmannens bil syns vad som tycks vara flera skotthål i vindrutan. Det är för närvarande oklart när och hur de uppstod.
Stills säger poliserna använde precis så mycket våld som krävdes och behöll sitt lugn under hela förloppet.
Enligt Mike Bush, landets högste polischef, agerade poliserna "med ett absolut mod när de ingrep" och de stoppade sannolikt ytterligare attacker och dödsfall.
Pete Stills säger att de två poliserna inte vill bli namngivna, att de inte ser sig som hjältar utan att de bara gjorde sitt jobb.
– För att vara ärlig var det tur att två poliser med den mängden tjänstetid och erfarenhet var där.
Gå till toppen