Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

De firar 100 års–jubileet av kvinnors rösträtt

Hur långt har vi kommit 100 år efter att beslutet togs om att ge kvinnor rösträtt, och vilka utmaningar återstår? Riksteaterns föreställning ”Väckarklocka–jubileumsversionen” ger en del svar.

Henrietta Wallberg, Anna Sise, Marika Holmström och Maryam Nikandish i Riksteaterns föreställning ”Väckarklocka–jubileumsversionen”.Bild: Märta Thisner
Teaterföreställningen är grundad på berättelser från kvinnor över hela landet, och handlar om Elin Wägner, kvinnan som samlade in 350 000 namnunderskrifter för kvinnlig rösträtt.
I föreställningen besöker hon nutiden för att kolla vilka frågor vi engagerar oss i idag, vilka kamper som vunnits och vilka som återstår.
– Vi utgår från Elin Wägners rösträttskamp och berättar genom henne om dåtida och nutida väckarklockor. Vad har hänt sedan den kvinnliga rösträtten röstades igenom? kommenterar Maria Löfgren, regissör.
Berättelsen tar avstamp i Wägners bok Väckarklocka som skrevs 1941, där hon med ilska beskriver den samtid som inte kommit längre trots den demokratiska utvecklingen.
– När boken kom fick den ett svalt mottagande, Elin Wägner var helt enkelt före sin tid. Men det gör att boken är lika aktuell idag som när den skrevs, säger Maria Löfgren.
Den 20 mars gästar föreställningen Landskrona Teater.
Gå till toppen