Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Moskéskytt kan få unikt hårt straff

Den misstänkte massmördaren och terroristen Brenton Tarrant i Christchurch kan dömas till ett hittills oprövat straff – Nya Zeelands hårdaste.
– Det är mycket möjligt, säger brottsmålsadvokaten Simon Cullen.

Polis bevakar en begravningsplats i Christchurch efter fredagens terrordåd.Bild: Mark Baker/AP/TT
28-årige Brenton Tarrant är misstänkt för att ha skjutit ihjäl minst 50 personer och för att ha skadat lika många människor i två moskéer i Christchurch.
Han riskerar livstids fängelse utan minimilängd på straffet eller möjlighet att ansöka om att bli villkorligt frigiven. Det skulle innebära att han aldrig skulle kunna släppas fri.
Påföljden har aldrig tidigare dömts ut i nyzeeländsk domstol och är det hårdaste straffet som finns i Nya Zeeland efter det att dödsstraffet avskaffades 1961.
– Det här verkar vara en situation som mycket väl skulle kunna leda till ett övervägande av den typen av dom, säger Simon Cullen.
Minimistraffet för mord i Nya Zeeland är vanligtvis tio år. Det längsta fängelsestraff som hittills dömts ut för mord var 2001 då en trippelmördare dömdes till ett minimistraff på 30 år.
Brenton Tarrant är hittills delgiven misstanke om ett mord – en vanlig första åtgärd i Nya Zeeland medan utredningen har sin gång, enligt Simon Cullen.
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern har kallat dådet den värsta terrorattacken i nyzeeländsk historia. Trots det är det inte säkert att Tarrant kommer att åtalas för någon form av terroristbrott, tror Bill Hodge expert på straffrätt vid University of Auckland.
– Vi har inte använt våra lagar om terroristbrott tidigare och lagarna är utformade för att hindra eller åtala de som är involverade i grupper, finansiering och med publikationer och liknande, säger han.
En risk med att pröva en ännu outforskad lagstiftning är att det ökar möjligheterna att överklaga domen vilket kan förlänga processen, uppger Hodge.
– Jag anser inte att det finns skäl att använda något som inte har prövats tidigare när lagar om mord, försök till mord och dråp fungerar bra och är välkända.
Gå till toppen