Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stadens nya plan för Rydebäck rivs upp

Det är alltför oklart var folk ska parkera om det byggs fler bostäder i Rydebäcks centrum. Därför upphäver mark- och miljödomstolen den nya planen, vars främsta syfte var en idrottshall.
– Det var ett bra beslut för det var en tokig plan, säger Rydebäcksbon Kristina Werner.

Det är snart ett år sedan Helsingborgs kommunfullmäktige efter många turer antog en ny detaljplan för skolområdet nära Rydebäcks centrum.
Syftet var att skapa nya byggrätter för framförallt idrotts- och skoländamål, men även bostäder. Om det inte blir en sporthall kan det blir 30-40 lägenheter står det i planen.
Flera Rydebäcksbor, byalaget, en butiksinnehavare, bostadsrättsföreningar och en samfällighet överklagade. Trafikplaneringen och parkeringsbristen var en punkt som många hade synpunkter på.
”Detaljplanen innebär en försämring för hela området i Rydebäck. Beräkningarna gällande trafikflöden är felaktiga och underdimensionerade.”
”I beslutad detaljplan är inte parkeringsfrågan löst i förhållande till nyttjandet av ytterligare en idrottshall i centrum.”
Nu har mark- och miljödomstolen tittat närmare på planen. Folket får rätt. Stadens försök att klämma in bostäder i området fällde alltihop. I planen säger staden att parkeringsplatser för de framtida bostäderna ska lösas i samband med att bygglov hanteras. Det argumentet köper inte domstolen.
Mark- och miljödomstolen skriver i sin dom att ”den nuvarande detaljplanen inte anses visat att parkeringsbehovet för de framtida bostäderna inom planområdet går att lösa på ett godtagbart sätt”.
Kristina Werner är ordförande för en av bostadsrättsföreningarna som överklagade. Hon hoppas att domen får staden att tänka om helt och hållet med planen.
– Det var ett tokigt förslag. Dels att lägga en hall där det redan är så mycket trafik, det hade blivit rörigt. Myndigheterna tror att folk går och cyklar till idrottshallen, men det gör de inte. Det är ju dessutom tokigt att lägga två idrottshallar på samma ställe och att den ena skolan ska gå dit för varje lektion, säger hon.
Från början var skol- och idrottsplanen en del av en större detaljplan. Staden gjorde bedömningen att det skulle gå snabbare att få klart planen om den lyftes ut till en egen. Nu måste plankontoret ta ställning till om de ska överklaga domstolens beslut eller börja om.
– Vi ska titta på domen och göra en bedömning om vi ska överklaga, säger planchefen Björn Bensdorp Redestam.
Gå till toppen