Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisen: Terroristen agerade ensam

Polisen i Nya Zeeland tror att den misstänkte Christchurch-terroristen Brenton Tarrant utförde dödskjutningen mot två moskéer på egen hand.
– Vi bedömer att det bara var en angripare, säger polischef Mike Bush.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern vid en presskonferens efter terrordådet i fredags.Bild: TVNZ/AP/TT
250 poliser arbetar med utredningen av terrorattacken i Christchurch i fredags. Polisutredningen är den största i Nya Zeelands historia skriver New Zealand Herald och den 28-årige australiern Brenton Tarrant misstänks på egen hand ha skjutit ihjäl minst 50 personer.
– Jag vill verkligen betona att vi bedömer att det bara var en angripare som bär ansvaret för detta fasansfulla dåd, säger Mike Bush, landets högste polischef, på en presskonferens.
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern har kallat dådet den mest fruktansvärda terrorattacken i Nya Zeeland och uppger på en presskonferens att regeringen kommit överens om åtgärder för att skärpa landets vapenlagar och att principiella beslut har fattats i frågan.
– Vi har fattat ett beslut som regering, vi är enade, säger Ardern.
Det finns en och en halv miljon skjutvapen i Nya Zeeland – vars befolkning uppgår till fem miljoner. Vid 16-års ålder kan en nyzeeländare få sin första licens och vid 18-års ålder äga ett eget halvautomatiskt vapen.
Vilka förändringar av lagen som regeringen vill driva igenom har inte presenterats.
– Inom tio dagar från den här vedervärdiga terrorhandlingen kommer vi att tillkännage reformer som jag tror kommer att göra vårt samhälle säkrare, säger Ardern.
Vice premiärminister Winston Peters, vars parti New Zealand First tidigare motsatt sig skärpta vapenlagar, stod vid Arderns sida under presskonferensen.
– Verkligheten är att klockan ett i fredags eftermiddag förändrades vår värld för alltid och det måste också våra lagar, säger han.
Den misstänkte Brenton Tarrant har avskedat sin advokat och uppges vilja företräda sig själv i domstol, skriver New Zealand Herald.
Det har väckt oro för att Tarrant kan komma att utnyttja kommande rättegång för att försöka föra ut extrema åsikter.
Tarrants tidigare advokat, Richard Peters, säger till tidningen att Tarrant verkar vara mentalt stabil. Peters säger att hans uppdrag att företräda Tarrant avslutades i lördags.
På måndagen framträdde en 18-åring i nyzeeländsk domstol anklagad för att ha spridit en film från dådet vid al Noor-moskén i Christchurch. 18-åringen ska även ha publicerat en bild från moskén med texten: "mål identifierat".
Fakta

Terrordådet i Christchurch

Vid 13.40 på fredagen lokal tid (01.40 svensk tid) gick en beväpnad person in i al Noor-moskén i centrala Christchurch och öppnade eld, mitt under fredagsbönen. Den andra skottlossningen ägde rum i Linwood-moskén, men den exakta tiden är inte känd.

50 personer dödades i skjutningen, enligt polisen. Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern kallar dådet för en välplanerad terrorattack.

28-årige australiern Brenton Tarrant har häktats misstänkt för mord.

Den misstänkte skytten sände dådet på Facebook. Strax före attacken publicerades något som kan liknas vid ett manifest i sociala medier och forum på internet. Att texten verkligen skrivits av gärningsmannen är inte bekräftat, men mycket tyder på det.

I manifestet hänvisar gärningsmannen bland annat till terrordådet i Stockholm den 7 april 2017. Han skriver att han ville hämnas den elvaåriga flicka som dödades på Drottninggatan. Han uppger också att han haft kontakt med den norske terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik, och uttrycker även stöd för Anton Lundin Pettersson, som låg bakom skolattacken i Trollhättan 2015.

Gå till toppen