Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kakao från Ecuador tar vägen via Kullabygden

Kakao och choklad från Sydamerika når resten av världen via Kullabygden. Gustavo Marun och Ana Maria Contreras driver företaget Harvest of Ecuador med kontor i Höganäs.

Ana Maria Contreras och Gustavo Marun har flyttat till Höganäs från Ecuador för att lansera familjens choklad i Europa.Bild: Tove Scherman
Gustavo Marun och Ana Maria Contreras flyttade till Kullabygden i september 2017.
– Höganäs ligger strategiskt bra för oss, vi kan snabbt nå stora städer ute i Europa, och i Helsingborg finns en bra hamn, säger Ana Maria Contreras.
Gustavo Maruns släkt driver en kakaoplantage sedan 100 år tillbaka. Hacienda San José startades av hans farfars far som kom till Ecuador från Italien på 20-talet.
Gården på 1 000 hektar ägs av Gustavos familj. Hans kusin Jorge Marun tillverkar sedan choklad av bönorna i en fabrik som ägs av hans svärfar, en italiensk chokladtillverkare verksam i Ecuador.
– Utvecklingen av chokladen "San Jose" startade för tre år sedan när vi vann första pris i en kakaotävling som heter "Pepa de Oro", eller Golden Bean. Där skulle vi presentera kakao i olika former, bland annat som choklad, berättar Gustavo Marun.
Nu har paret sitt lager i Helsingborg, men de kommer snart att flytta lagring och kontor till Höganäs. De har också planer på att öppna ett showroom.
De bor själva i ett hus på Villagatan inte långt därifrån. På köksbordet ligger både kakaobönor och choklad från familjeföretaget, från mjölkchoklad till riktigt mörk med 100 procents kakaohalt. Och så stora påsar med chokladbitar som används av restauranger och pralintillverkare. Kakaon är certifierad enligt Rainforest Alliance och UTZ.
– Vi gillar vi termen "gårdschoklad". Hållbarhet och socialt ansvar är viktigt för oss. Den som är intresserad kan följa arbetet på plantagerna via webben. Numera vill kunderna veta varifrån råvarorna kommer och hur de odlas, men det är inte så många som erbjuder den insynen, säger Gustavo Marun.
Chokladen säljs i första hand till restauranger och konfekttillverkare. Än så länge finns den inte att köpa i svenska livsmedelsbutiker.
Utöver kakao odlar familjen bananer.
– Bananer och kakao är de viktigaste exportprodukterna i Ecuador, men det är väldigt svårt att konkurrera med de stora bananimportörerna, berättar Gustavo Marun.
Gustavo Marun och Ana Maria Contreras har skaffat lokala kontakter i Johan Rasmusson på Kullabygdens vanilj och choklad. Och förra veckan gjorde de ett gästspel på Mölle krukmakeri och Klubb Kastrull där Gustavo lagade mat tillsammans med kocken Ignacio Kochnowicz.
– Det finns ett stort intresse för matproduktion i Kullabygden, det är väldigt roligt för oss, säger Ana Maria Contreras.
Fakta

Harvest of Ecuador

Vad: Importföretag som säljer kakao och choklad från Ecuador och familjeföretaget Hacienda San José

Var: I Höganäs

Vilka: Gustavo Marun och Ana Maria Contreras

Sedan: 2018

Gå till toppen