Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Flygplan kartlägger Skånes fjärrvärmenät

Sent på måndagskvällen flög ett mindre propellerflygplan av modellen Piper fram och tillbaka mellan Glumslöv och Saxtorpsskogen. Tidigt på tisdagsmorgonen var det dags igen, denna gång över Lund och Eslöv. Det är Skånes fjärrvärmenät som inventeras med en termisk kamera.

Propellerflygplanet flyger fram och tillbaka över Landskrona.Bild: Flightradar24
Klockan 21 på måndagskvällen lyfte ett privat propellerflygplan från Malmö airport och började flyga norrut längs kusten.
Ovanför Glumslöv flög planet tillbaka mot Saxtorpsskogen och vände och flög tillbaka igen. Strax innan midnatt hade planet flugit fram och tillbaka längs sträckan och passerat över Landskrona 17 gånger, enligt data från tjänsten Flight Radar.
Läsare i Landskrona hörde av sig till tidningen och berättade att de kunde höra flygplansmullret. Planet flög på cirka 850 meters höjd och med en hastighet på cirka 185 kilometer i timmen.
– Enligt regelverket får man flyga på 300 meters höjd över tätbebyggt område och 150 meter över icke tätbebyggt område, säger Cecilia Bengtström vid Luftfartsverkets pressjour.
Vid tvåtiden syntes inte längre några spår av propellerflygplanet, men strax före klockan fem på tisdagsmorgonen hörde läsare återigen av sig och påpekade att planet var i farten igen. Denna gång över Lund och Eslöv.
Planet tillhör Jönköpingsföretaget Volflight.
– Det är vi som flyger. Vi inventerar fjärrvärmenätet med IR-kamera. Vi skaffar en termisk bild av städerna för att identifiera läckor, säger Henrik Lindberg på Volflight.
Bild: Flightradar 24
Flygningar måste utföras på natten vid den här årstiden eftersom temperaturskillnaderna mellan det läckande varmvattnet och marken är som störst då, enligt Volflight.
Flygningarna kommer att fortsätta minst en dag till.
En läckande fjärrvärmeledning skapade kaos i Lund 2015. En person omkom efter att ha blivit påkörd av en buss.
En läckande fjärrvärmeledning kan få ödesdigra konsekvenser. I februari 2015 omkom en man efter att ha blivit påkörd av en skenande buss i centrala Lund. Olyckan inträffade i samband med en stor fjärrvärmeläcka där hett vatten strömmade ut på gatan.
Gå till toppen