Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Spel för dementa inköpt till boende i Åstorp

Bilder av ordspråk, bollar och löv rör sig över bordet och reagerar när man rör vid dem. De nya, interaktiva spelen livar upp tillvaron på demensboendet Astern i Åstorp.

Höstlöven fyller bordsytan när många händer hjälps åt att ”fösa” omkring dem.Bild: Sven-Erik Svensson
Det blåser en småsnål vind med regnstänk i längs Storgatan. Vädret inbjuder inte precis till promenad och dagarna kan bli långa för de 36 boende på Astern, där de flesta har någon form av minnesstörning eller demenssjukdom.
– Man kan lyssna på musik, men det är sällan de har ro att sitta ner en längre stund, säger enhetschef Kristian Håkansson.
Sedan två veckor finns ett nytt inslag i samlingsrummet på bottenvåningen. Ovanför ett av borden hänger en låda som projicerar bilder på bordsytan, bilder som reagerar på rörelse. Nio olika spel finns att välja mellan.
Tovertafel är en sorts projektor som monteras i taket och riktas mot ett bord. När blommorna vidrörs blir de större och större.Bild: Sven-Erik Svensson
Den här förmiddagen har fyra boende – två män och två kvinnor – redan spelat i trekvart. Tre av dem verkar uppslukade av det nya medan en kvinna har hunnit bli trött och sitter och tittar på.
Det är halvdunkelt i rummet. Över bordsytan rör sig lysande bubblor, som när de berörs avslöjar första delen av ett ordspråk. En av kvinnorna läser upp alla meningarna högt. ”Liten tuva stjälper ofta stort lass” och ”Den som inga byxor har...”
– Han får gå med rumpan bar, fyller hon i ur minnet och får beröm av undersköterskan Maria Sultan, som sitter med vid bordet.
Asterns chef Kristian Håkansson åkte till Hässleholm på studiebesök innan boendet köpte in sitt eget projektorspel. I början var han skeptisk. ”Men jag upplevde just det här, att de boende var aktiva och skrattade” säger han.Bild: Sven-Erik Svensson
En av de boende byter spel och snart fylls ytan med höstlöv i glödande färger, som tre par händer skyfflar hit och dit, nästa spel visar en boll och en stund blir det samspel över bordsytan. En av männen skrattar högt när någon passar bollen till honom och dänger till den igen så att den far tillbaka.
En lång stund senare börjar koncentrationen svikta och Maria Sultan föreslår en drickpaus. Hon tycker själv att det är roligt att se hur de boende livas upp av att spela, ibland flera gånger per dag.
– De är upptagna en stund och tänker positiva tankar. Och så blir det socialt, där brukar vi sätta ihop olika personer varje gång, säger hon.
Olika spel tränar olika saker. När den första halvan av ett ordspråk dyker upp på bordet, fyller någon i det som saknas. Till slut skrivs hela ut så att alla kan se.Bild: Sven-Erik Svensson
Åstorps kommuns äldreomsorg har hittills inte använt sig så mycket av digitala verktyg, men nu är flera saker på gång. I maj ska medicindelningen börja att signeras digitalt.
– Då slipper vi att signera på papper i pärmar som måste låsas in, säger enhetschef Kristian Håkansson.
Små fiskar simmar undan från händerna.Bild: Sven-Erik Svensson
Han drömmer om att personalen ska kunna diktera in sina anteckningar, istället för att behöva sätta sig vid datorn. Ledningen funderar också på att prova ett digitalt system för att hitta rätt inkontinensskydd.
– Vi ligger i startgroparna, säger han.
Tovertafel är en sorts projektor som monteras i taket och riktas mot ett bord.Bild: Sven-Erik Svensson
Gå till toppen