Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Strandade räddas ur träd i cyklonkatastrofen

Räddningsarbetare kämpar mot klockan för att rädda så många som möjligt som strandats efter den dödliga stormen Idai i sydöstra Afrika. Dödstalet befaras stiga och stora bebodda områden ligger under vatten och är extremt svårtillgängliga.

Människor i Beira tar skydd i skolor med avblåst tak. 90 procent av staden förstördes i cyklonen.Bild: Josh Estey/AP/TT
Hundratusentals människor är i behov av akut hjälp i delar av Moçambique, Zimbabwe och Malawi efter massiva regn och cyklonen Idais framfart i förra veckan.
Sydafrikas och Moçambiques flygvapen deltar i räddningsarbetet för att kunna nå fram till områden som blivit isolerade när vägar och broar spolats bort och internet och telefonnätet slutat fungera. Människor har flytt upp till hustak och träd för att undkomma de massiva översvämningarna.
– Ibland kan vi bara rädda två av fem personer. Ibland lämnar vi av mat och åker vidare till någon annan som är i större fara, säger Ian Scher, chef över den sydafrikanska räddningsorganisationen SA, till AFP.
– Vi räddar de vi kan rädda. Andra kommer att omkomma, fortsätter Ian Scher.
Enligt det officiella dödstalet har uppåt 200 personer mist livet. Men allt tyder på att över 1 000 personer omkommit i Moçambique, enligt landets president Filipe Nyusi som flugit över drabbade områden.
– Vi arbetar med Nasa och europeiska rymdmyndigheter för att få fatt i satellitinformation för att få hela bilden av hur stora områden och hur många människor som drabbats, säger Caroline Haga på Röda Korset till nyhetsbyrån Reuters.
– Om vi tittar på storleken på områdena befarar vi att dödstalet kommer att stiga rejält, fortsätter hon.
FN kallar situationen ett mardrömsscenario och säger att över två miljoner människor i Moçambique och Malawi drabbats på något sätt av cyklonen, rapporterar Reuters.
– Vi har inte hela bilden av katastrofen än, säger hjälparbetaren William Antonio Mulhuwo, programansvarig på biståndsorganisationen Diakonia och som befinner sig i Moçambique, till TT.
– Just nu är det kaotiskt. Vi vet inte omfattningen av situationen än. Vi behöver information.
Omkring 300 000 människor är i behov av akut hjälp, enligt William Antonio Mulhuwo.
– De officiella siffrorna är inte alls representativa. Vi har inte hela bilden av katastrofen än, säger han.
Vattendjupet i översvämningarna är upp till sex meter och förödelsen är enorm, uppger Lola Castro, chef över FN:s livsmedelsprogram.
Kuststaden Beira i Moçambique ligger i ett av de områden som drabbats allra hårdast. 90 procent av staden, som har drygt 500 000 invånare, har förstörts.
– Det är totalt isolerat. Man får tårar i ögonen av att se det. 90 procent av staden är under vatten. Vi vet inte hur det har gått för befolkningen, säger William Antonio Mulhuwo.
Det som redan står klart är att det råder stor brist på vatten. Enligt Läkare utan gränser finns även ett stort behov av sanitär hjälp.
– Efter en sådan här katastrof är risken för malaria och kolera stor, säger William Antonio Mulhuwo.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är redo att åka ned med experthjälp till Mocambique.
– Vi har tre stycken experter som eventuellt, beroende på om EU bestämmer det, kommer att skickas till Moçambique för att göra en bedömning av läget och koordinera internationella insatser, säger Martin Sjöholm, som är projektledare för internationella insatser vid MSB, till SR Ekot.
Fakta

Den tropiska stormen Idai

Den tropiska cyklonen Idai uppstår den 9 mars i Moçambiquekanalen och växer i styrka till en tropisk storm den 10 mars.

Idai når Moçambiques östkust på torsdagen den 14 mars, i närheten av Beira med omkring 530 000 invånare. Idai uppnår vindstyrkor på drygt 50 meter per sekund, enligt den amerikanska rymdstyrelsen Nasa.

Stormen orsakar översvämningar i stora landområden, förstör vägar och slår ut kommunikationsnätverk över hela regionen. Merparten av Beira och dess omkringliggande områden skadas, enligt Internationella rödakorsfederationen (IFRC). Omkring 1 000 människor befaras omkomna, uppger Moçambiques regering dagarna efteråt. Fler än 100 000 människor befinner sig i nöd. Räddningsarbetet försvåras av en damm som brister den 17 mars och skär av den sista förbindelsen till Beira.

Idai fortsätter röra sig österut genom Moçambique och når därefter Zimbabwe och Malawi. Enligt uppgifter från Zimbabwes regering den 19 mars har omkring 100 av landets invånare bekräftats omkomna och runt 200 saknas.

Den 19 mars slår FN fast att Idai förmodligen är den värsta väderrelaterade katastrofen som någonsin tidigare drabbat det södra halvklotet, med 1,7 miljoner människor som är bosatta längs den väg som Idai rört sig genom Moçambiques, och med 920 000 drabbade i Malawi.

Utöver stormen Idai har 66 människor dödats i Moçambique och i 56 Malawi av det kraftiga regn som drabbat regionen i början av mars.

Källa: Nasa, AFP, TT:s arkiv

Fakta

Moçambique

Moçambique gränsar mot Tanzania i norr och till Malawi, Zambia och Zimbabwe i väst. I söder gränsar landet mot Sydafrika och Swaziland.

Landet hade 30,5 miljoner invånare 2018.

Huvudstad är Maputo, som 2014 hade omkring 1,2 miljoner invånare.

I februari 2000 drabbades Moçambique av den värsta cyklonen på flera årtionden – Eline. Minst 350 människor omkom och över 650 000 blev hemlösa i katastrofen. Cyklonen Eline drog även in över flera grannländer.

Källor: Nationalencyklopedin, Reuters

Gå till toppen