Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Två döms för förberedelse till rån

Påträffades med kniv och bitar av lakan med urklippta hål.

Biten av ett ett lakan hade urklippta hål och skulle användas vid ett rån, kommer tingsrätten fram till. Bild ur förundersökningsprotokollet.
Det var tidigt på söndagsmorgonen 19 augusti förra året som två poliser patrullerade i bil i centrala Landskrona.
De såg två män som kom gående på Slottsgatan. Poliserna kände igen dem sedan tidigare, så de stoppades. Då såg polisen att en av männen hade en kniv i handen. Polisen beslutade därför att genomföra en skyddsvisitering.
Båda männen hade ett vitt tygband knutet runt pannan respektive halsen. När banden rullades ut visade det sig att det var bitar av lakan med hål utklippta – och kunde därför fungera som rånarluvor.
De båda 20-åriga männen, som tycktes vara narkotikapåverkade, fick frågan vad de skulle använda dessa till och svarade då att de skulle ”pranka”, (skoja med) okända människor. Idén om att göra maskeringsluvor av lakan hade de fått från Youtube, hävdade en av männen.
Det trodde inte polisen på, utan menade att de hade planerat att råna någon.
I förhör har männen nekat till anklagelserna. Den ena har sagt att det inte handlade om något ”prank” för hans del utan att han vill dölja sitt ansikte för en speciell person.
En av männen har sagt:
– Kunde inte ens fästa den [biten lakan] på huvudet och de [polisen] tvingade oss att stå där som idioter och hålla upp dem framför ansiktet.
Anledningen till att den ene mannen hade en kniv har han sagt var för att han skulle skydda sig själv, men det är oklart från vem eller vad. ”För att Landskrona är en osäker stad”, har mannen sagt.
Båda åtalades för förberedelse till rån samt ringa narkotikabrott eftersom de hade en mindre mängd narkotiska preparat på sig. En av männen dessutom för brott mot knivlagen.
Nu kommer Lunds tingsrätt fram till att deras förklaringar till maskeringsutrustningen är ”fullständigt osannolika”. Något annat syfte än att de hade tänkt begå rån finns inte och därför döms de för förberedelse till rån, samt för övriga åtalspunkter.
Båda är dömda tidigare. Den ene bland annat till två månades fängelse samt skyddstillsyn för stöld och rån. Den andre är tidigare bland annat dömd för grov misshandel och stöld till fängelse i sju månader.
Nu döms de åter till fängelse, tre månader vardera.
Gå till toppen