Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsarbrev om Venezuela och unga afghaner i Sverige.

Detta är ett läsarbrev. Åsikterna är skribentens egna.
Chavez gav fattiga mänskovärde.
”Förtrycket i Venezuela får inte mötas av undfallenhet, Sverige måste utgöra en röst för demokratisk förändring”, skrev Hans Wallmark (M) under Aktuella frågor (26/2). På begränsat utrymme kan jag bara bemöta en del av hans alla felaktigheter. Det presidentval i maj 2018, som Nicólas Maduro vann, bojkottades av en del av oppositionen, men de oppositionella som förlorade, erkände valet som legitimt.
Nationalförsamlingens talman kan bara bli tillfällig president, om den valda presidenten dör eller blir fysiskt eller mentalt oförmögen innan han eller hon tillträtt sitt ämbete. Det är förvisso inte fallet. Juan Guaidó försöker göra en statskupp och uppmanar USA att militärt angripa landet. Den brist på medicin och annat som finns beror utöver fallande oljepris främst på inhemska kapitalisters sabotage och USA:s blockad. Regeringen, men också Internationella Röda Korset, hjälper fattiga i landet utan att delta i USA:s propagandajippon vid gränserna.
Hans Wallmark skriver om ”två plågsamma decennier av vanstyre och förtryck”. Under Chávez tid utrotades analfabetismen och fattiga fick människovärde och bättre levnadsförhållanden. Det visar att Wallmark inte alls bryr sig om demokrati och de fattiga. Han vill värna privilegier för de rika. Hans definition av en demokrat tycks vara en som tycker som USA:s ledning.
Stig Broqvist
Ge unga afghanerna uppehållstillstånd.
Maria Malmer Stenergard (M) och Jonas Andersson (SD) klargjorde sin respektive hållning i migrationsfrågor och svensk politik (Aktuella frågor 14/2 respektive 5/3).
Andersson poängterar att ”Sverige bör ha en effektiv flyktinghjälp, där varje satsad krona ger så stor effekt som möjligt” och säger att ”det måste bli en självklarhet att försörja sig som utlänning i Sverige …”.
Sverige har sedan 2015 satsat mycket stora summor på att ta emot tusentals afghanska asylsökande barn och unga, ge dem bostad och skola. Idag, mer än tre år efter den stora vågen av asylsökande, blundar regeringen för att tusentals landat i ett skuggsamhälle där enbart svartjobb, droghandel och kriminalitet gäller. Det är inte någon effektiv flyktinghjälp, tvärtom är det en ren förlust av de medel som investerats i integrering av unga arbetsföra vars arbetskraft efterfrågas inte minst av näringslivet.
Maria Malmer Stenergard har helt rätt i att ”det växande skuggsamhället är ett tydligt tecken på … stora problem i den förra regeringens asylpolitik". Tyvärr tycks hon inte ha undersökt hur rättssäkra Migrationsverkets utredningar av asylskäl har varit.
Utöver de hårt kritiserade åldersuppskrivningarna – avsedda att göra en ung asylsökande till "vuxen" – har de utredningar jag själv delat schablonmässigt nedvärderat asylskäl på ett rättsvidrigt sätt. Jag har också förstått att migrationsdomstolar som praxis valt att inte ge lekmännen tillgång till ärendedokument förrän den dag domstolen samlas för genomgång av asylärenden.
Afghanistan är ett land i fullt inbördeskrig. Talibaner och IS-grupper expanderar över i stort sett hela landet. Av de unga som efter en riskfylld färd lyckats nå Sverige väljer de flesta ett liv i "skuggsamhället" framför deportation dit.
Observera att de som inte, fått eller ännu väntar på, uppehållstillstånd förvägras arbetstillstånd; att kunna arbeta under skollov borde vara en elementär rättighet för dem som trots all osäkerhet väljer att fortsätta sina utbildningar.
Det enda realistiska svaret på den nuvarande situationen är att ge alla afghanska asylsökande unga som vistats här minst ett år uppehållstillstånd. De som sedan inte klarar att återgå till ett liv utan kriminalitet och droghandel ska lagföras, de andra ska ges ordentligt stöd i att avsluta sina studier och söka jobb.
Bertil Egerö
Gå till toppen