Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vill ha skärpt kontroll för att stoppa id-kapning

Jonas Hansson, vd för Helsingborgshem, blev utsatt för en falsk begäran om personlig konkurs. Ett kryphål som måste täppas till, anser Jonny Cato Hansson (C), riksdagsman.

Jonny Cato Hansson (C) agerar mot id-kapningar i en motion till riksdagen.Bild: Sven-Erik Svensson
Jonas Hansson, vd för Helsingborgshem, var nyligen nära att tillfälligt mista sitt jobb, styrelseuppdrag och sina bankmedel. Detta sedan en falsk begäran om personlig konkurs brevledes lämnats in i hans namn.
Läs också Helsingborgshems vd drabbad av ID-kapning – nära bli försatt i falsk konkurs
Helsingborgs tingsrätt avstyrde försöket genom ett kontrollsamtal till Jonas Hansson. Men en sådan rutin är inte tillräcklig, anser Jonny Cato Hansson (C), riksdagsman från Helsingborg.
Jonny Cato Hansson pekar på att tingsrätten varje vecka skickar alla konkursansökningar till flera kreditupplysningsföretag. En ansökan finns dessutom kvar i tingsrättens register i flera år även om den inte verkställts. Något som kan få förödande konsekvenser för den drabbade, menar han.
– Och det finns fall i landet där en (falsk) ansökan faktiskt har gått igenom.
I en motion till riksdagen föreslår Jonny Cato Hansson en utökad kontroll av legitimation och att den sökande bekräftar sin ansökan.
– Det är ett kryphål vi ser. Men med ganska enkla verktyg kan fler falska ansökningar upptäckas innan det för sent, säger han.
Jonas Hansson hade vid ett beslut om personlig konkurs mist sina uppdrag. Det hade då krävts ett överklagande till hovrätten för att kunna ändra på detta.
Gå till toppen