Annons

Annons

Annons

Annons

kultur

Patrik Svensson
”Anthropocene – the human epoch” är en förtrollande dokumentärfilm

I symbolmättade bilder skildras människans meningslösa utplånande av allt liv som omger oss. Patrik Svensson ser filmen ”Anthropocene – the human epoch”.

Det här är en kulturartikel.Analys och värderingar är skribentens egna.

Elefantbetar brinner i Nairobi National Park i Kenya. Scenen finns i den kanadensiska dokumentärfilmen ”Anthropocene – the human epoch”, i regi av Edward Burtynsky, Jennifer Baichwal och Nicholas de Pencier.

Bild: Anthropocene Films

Annons

Den kanadensiska dokumentärfilmen ”Anthropocene – the human epoch” börjar på ett lerigt fält i Kenya. Några män tömmer under tystnad förråd med elfenben, beslagtaget från tjuvjägare. De bär de väldiga betarna genom en sörja av gyttja och staplar dem i skulpturliknande formationer. När kameran zoomar ut ser man att hela fältet är fullt av liknande formationer. Det är hundratals betar. Nej, tusentals. Nej, tiotusentals. Det är betarna från många tusen en gång levande elefanter och det är en så oerhört drabbande bild av det meningslösa utplånande av liv som människan ägnat och ännu ägnar sig åt. Och jag tänker att det är smart att börja berättelsen där.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs HD för 8 kr/vecka i 8 veckor – därefter tillsvidare 129 kr/månad. Ingen bindningstid.

Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digital

  • Fri tillgång till alla nyheter på hd.se och i vår nyhetsapp.
  • HDpasset med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.
Till toppen av sidan