Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Claeson: Hatet har ökat efter "Let's dance"

Samtidigt som Linnéa Claeson har fullt upp med att öva på danssteg inför "Let's dance"-premiären, uppger hon att hatet mot henne eskalerar – både i sociala medier och på gatan. Trots det försöker hon stå stadigt. – Det handlar om att inte backa, säger hon.

Linnéa Claeson tävlar i "Let's dance" som har premiär på fredag. "Det är skitkul", säger hon.Bild: Jessica Gow/TT
Efter den första repetitionen i tv-studion är det bara glada miner från Linnéa Claeson och hennes danspartner Jacob Persson. Med flera veckor i replokalen bakom sig är de på god väg att få ihop numret, och de får positiva tillrop från personerna runt omkring.
– Jag fattade inte först vad jag hade tackat ja till, att det skulle var så här kul, säger Linnéa Claeson efter att hon klivit av dansgolvet.
Linnéa Claeson är handbollsspelaren som startade Instagramkontot "Assholesonline", där hon tar upp frågor om sexuella trakasserier och näthat. I nuläget har hon över 270 000 följare på kontot, hon har även sommarpratat i P1 och är kolumnist på Aftonbladet.
På "Assholesonline" svarar hon ofta skämtsamt till människor som skriver hatmeddelanden, och lägger sedan upp konversationerna i sitt flöde. I samband med att hennes medverkan i "Let's dance" offentliggjordes har hon märkt av en ökad hatvåg.
– Det är inte bara näthat mot mig längre, nu är det hat och hot på nätet, på gatan och på tunnelbanan. Den hotbilden ökar när jag får mer uppmärksamhet, säger hon.
Linnéa Claeson upplever även att sexuella kränkningar mot henne i form av bilder och meddelanden har blivit fler på senare tid, men hanterar det genom att fortsätta att föra sin kamp vidare.
– Jag står bara kvar och gör min grej helt enkelt. Det handlar om att inte backa, jag tror att det är det viktigaste. Jag hade fått stöd av TV4 om det hade behövts, men det här är min vardag, säger hon.
Kommer ditt engagemang för jämställdhet att synas i dina dansnummer?
– När man är så pass engagerad i mänskliga rättigheter som jag är, så är det hela jag. Om jag bara får ut det jag vill förmedla, att vara sig själv, vara stark och våga, så är det för mig ett "statement" i sig, säger hon.
Inte heller själva dansandet har varit helt smärtfritt. Vid ett repetitionstillfälle skadade sig Linnea så pass att den ena skon blev helt blodig. Något hon först väntade med att berätta för sin danspartner eftersom hon ville öva klart. Först senare delade hon den blodiga bilden på Instagram. Skadan tar hon med ro.
– Handboll är ju ändå världens tuffaste sport, vi har spelat med brutna ben och avdragna ledband. En blodig tå är inte så jobbigt.
På fredag kommer hon att dansa samba till Tom Jones "She's a lady". Programmet sänds 20.00 i TV4.
Fakta

Veckans danser

1. Robin Bengtsson och Sigrid Bernson (quickstep)

Rösta genom att sms:a Robin till 72400

2. Freddie Svensson och Maria Zimmerman (vals)

Rösta genom att sms:a Freddie till 72400

3. Sanna Lundell och Aaron Brown (samba)

Rösta genom att sms:a Sanna till 72400

4. LaGaylia Frazier och Tobias Bader (cha cha)

Rösta genom att sms:a LaGaylia till 72400

5. Lancelot Hedman Graaf och Linn Hegdal (cha cha)

Rösta genom att sms:a Lancelot till 72400

6. Magdalena Forsberg och Fredric Brunberg (vals)

Rösta genom att sms:a Magdalena till 72400

7. Kristin Kaspersen och Calle Sterner (quickstep)

Rösta genom att sms:a Kristin till 72400

8. Dan Ekborg och Cecilia Ehrling Danermark (cha cha)

Rösta genom att sms:a Dan till 72400

9. Linnéa Claeson och Jacob Persson (samba)

Rösta genom att sms:a Linnea till 72400

10. Leo Méndez och Malin Watson (vals)

Rösta genom att sms:a Mendez till 72400

11. Thomas Ravelli och Jasmine Takacs (samba)

Rösta genom att sms:a Thomas till 72400

Gå till toppen