Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Henrik Bredberg: Ebba Busch Thor går bort sig.

Har Ebba Busch Thor blivit fartblind?Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Ebbaraketen stiger mot skyn. Mot stjärnorna.
Inte nog med att Kristdemokraterna under ledning av Ebba Busch Thor ökade rejält i valet i september. Inte nog med att stödet fortsatt öka efter valet. När Medieakademin på torsdagen presenterade Förtroendebarometern för 2019 stod KD för en av de mest spektakulära siffrorna:
På ett enda år, mellan 2018 och 2019, har den andel som har stort förtroende för KD ökat från 13 till 30 procent. Busch Thor kan glädjas åt att partiet ligger på samma förtroendenivå som S och M.
Självfallet har stödet gett KD ett stärkt självförtroende. Råg i ryggen. Men utnyttjas medvinden klokt? Genomtänkt?
Knappast.
På Facebook avslöjade Ebba Busch Thor på torsdagen att KD:s partistyrelse och riksdagsgrupp tagit beslutet att öppna för sakpolitiska samtal också med Sverigedemokraterna. Syftet är att hitta ”gemensamma nämnare” även med SD och V, för att vinna stöd för KD-politiken.
Reaktionerna från Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) är, förståeligt nog, upprörda. ”Ett historiskt misstag”, menar Lööf. ”Sorgligt”, anser Björklund om närmandet mellan KD och ett högernationalistiskt parti sprunget ur den svenska nynazismen.
Det kan visst vara frestande för en politisk raket att försöka vinna ännu fler väljare genom offensiv tydlighet, dessutom i ett skede när M-ledaren Ulf Kristersson tvekar och fumlar om sitt partis relation till SD. Men Busch Thor agerar som om hon är fartblind. Hon lär få svårare framöver att avfärda de kritiker som hävdar att hon – fullt medvetet – lanserar KD som ett SD med mänskligt ansikte.
I en tid när demokratin i Europa utsätts för stora påfrestningar, då öppnar KD – ett parti byggt på kristen etik och västerländsk humanism – dörren för mer populism, mer nationalism, mer främlingsfientlig retorik.
Det rimmar illa.
Gå till toppen