Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

R Kelly vill spela i Mellanöstern

R Kelly har bett en amerikansk domstol om lov att resa till Dubai för att genomföra en rad konserter. Där vill den sexbrottsanklagade r'n'b-stjärnan även träffa medlemmar ur Dubais kungliga familj.

R Kelly. Arkivbild.Bild: Matt Marton/AP/TT
I ansökan, som BBC tagit del av och som även finns på sajten Scribd , framgår att Kelly vill spela där den 17–19 april och som argument framförs bland annat att han skrivit på kontrakt angående spelningarna innan han greps av polis tidigare i år, och att han redan är inbokad att träffa Dubais kungliga familj.
Kelly understryker även att han inte försökte fly när han visste att han var under utredning, och att han inte kan försörja sig i USA eftersom han är bojkottad på flera håll.
R Kelly står åtalad för tio fall av sexuella övergrepp mot fyra personer, varav tre var minderåriga vid tiden för övergreppen. I samband med att han släpptes mot borgen tidigare i februari tvingades han dock lämna ifrån sig sitt pass.
Besvärande uppgifter om R Kelly har cirkulerat i åratal. Han har tidigare åtalats och friats för barnpornografibrott och han har anklagats för att hålla flera unga kvinnor fångna under sektliknande förhållanden. Beskyllningarna fick nyligen ny fart med den omtalade dokumentärserien "Vi överlevde R Kelly", där flera av artistens påstådda offer träder fram.
Om Kelly befinns skyldig kan han få ett mycket långt fängelsestraff – var och en av de tio åtalspunkterna kan ge upp till sju års fängelse.
Fakta

R Kelly

Robert Sylvester Kelly är en 52 år gammal artist från Chicago, Illinois, USA.

Bland hans största hits finns "I believe I can fly", "Bump n' grind", "Ignition (remix)" och "The world's greatest".

Kelly har också samarbetat med en lång rad andra stjärnor, såsom Janet och Michael Jackson, Céline Dion och Britney Spears.

Ett av de första samarbetena kan dock ha varit ett förebud om de anklagelser som sedan skulle prägla delar av R Kellys karriär. Aaliyah var knappt tonåring när han träffade henne i början av 90-talet. Han producerade hennes album "Age ain't nothing but a number", och det finns uppgifter om att de gifte sig i lönndom 1994, trots att hon var minderårig.

Aaliyah omkom i en flygolycka 2001, 22 år gammal.

Gå till toppen