Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Så enkelt kan du göra en riktig insats för miljön

Skribenten manar till att inte spara i fonder som investerar i verksamheter som skadar människor och miljö som till exempel oljeraffinaderier.Bild: JOSE GOITIA
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Många frågar sig vad det egentligen gör för skillnad om man sopsorterar, släcker en lampa när man går ut ur ett rum eller tar med en tygkasse till mataffären istället för att köpa en i plast. Vad gör dessa till synes obetydliga handlingar för skillnad när det verkar som om ingen annan är villig att göra samma sak? Svaret är givetvis att det gör skillnad även fast det inte känns så.
En större handling för miljön som även den är fullt möjlig att genomföra utan något större besvär, men som ensam lämnar stort avtryck, är att se över sitt sparande. Efter många om och men, har jag äntligen satt mig ner och tittat på hur mina pengar på banken kan investeras i ändamål som inte innebär en negativ inverkan på miljön eller människor. Det går till och med att ordna så att mina sparade pengar investeras i företag som satsar på tekniker och verksamheter som bidrar positivt till miljö och människoliv.
För det visade sig att fonden som mina föräldrar en gång placerade en liten summa pengar i, under tjugofem års tid, har investerat mina sparpengar i exempelvis stora oljeföretag, vilka bygger sin framgång på att utvinna råvaror som är kortsiktiga och skadliga för både miljö och människor. Miljontals svenskar har sina pengar, sannolikt ovetandes, placerade i liknande verksamheter som de inte önskar bidra till. Exempelvis är två av de största svenska bankerna huvudägare i ett stort svensk klädmärke, som äger fabriker i Asien där en sömmerskas månadslön är under 1 000 kronor i månaden, medan företaget, aktieägare och VD gör storvinster.
Jag vill rekommendera alla att ta den lilla tid det tar att se över vad ens pengar lånas ut till. Det är inte svårt - banker och fondbolag är ganska tydliga på sina hemsidor med hur pengar investeras. Besluta dig därefter om du önskar bidra till med dina pengar till verksamheter som ökar belastningen på miljön, utnyttjar människor och genererar fattigdom. Det tredje steget är att hitta flytta sitt sparande till fonder eller företag med lågt CO2-avtryck och som avstår från att investera i företag med oetiska profiler. Det är inte mycket svårare än att ta med tygkassen till affären.

A.S.

Gå till toppen