Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nu ska Munka Ljungby lyfta ända till allsvenskan

Seriesegern var bara ett mål på vägen, nu börjar Munka Ljungby det avgörande kvalet.

Munka Ljungbys lagledare Linnéa Olsson är optimist inför klubbens allra första allsvensk kval. "Vi har en bra och stark trupp", säger hon.Bild: Sven-Erik Svensson
Munka Ljungby har aldrig tidigare varit så här bra, för första gången någonsin vann klubbens damer division 1, nu väntar tidernas första allsvenska kval – och målet är givet.
– Vi har hela tiden siktat på att gå upp, så seriesegern var bara ett delmål. Nu är det dags för nästa, försäkrar lagledaren Linnéa Olsson inför lördagens match, borta mot Växjö.
Vi har uppmärksammat Munka Ljungbys lyckade säsong under resans gång, efter den avslutande derbyvinsten mot Engelholm var den historiska division 1-segern ett faktum, men Linnéa Olsson och hennes klubbkompisar är absolut inte nöjda.
– Jag har dålig koll på Växjö, jag vet bara att de kom tvåa i sin serie, men jag vet att vi har en väldigt stark trupp. Blandningen är perfekt, med flera unga tjejer, men också med spelare som varit med ett tag.
Mest meriter har förra landslagsspelaren Sara Bergström, men Munka-ledaren vet också att Tina Delin (som då hette Olofsson) spelat med Engelholm i högsta ligan och att Arta Tahiri och Amelie Uhr har allsvensk rutin från Åstorp. Samtidigt har några tonåringar från Engelholm; som Maja Birgersson, Maja Mikaelsson och Isabella Hellsviken, valt att hänga på i Munkas satsning.
– Vi har fått ihop en härlig sammanhållning, det är mycket därför spelare vill komma hit, och sedan är vi ett väldigt jämnt lag. Kolla poängligan, där är det ju ingen som sticker ut.
Ja, den statistiken ger onekligen en bra bild av vad Linnéa Olsson menar. Ligan toppas av Landskronas Linnéa Selmerhagen, men Munka har bara två spelare bland de tjugo bästa; Tina Delin, åtta, och Emilia Cleasby, tia.
– Vi har istället många som kan bidra och därför är vi aldrig beroende av några speciella spelare.
Damernas kval avgörs i två matcher och Munka Ljungby spelar hemma nästa lördag. Blir det seger även där väntar antingen Röke eller Warberg i den avgörande omgången.
Medan damerna skriver lite kvalhistoria är Munka Ljungbys herrlag mer erfarna i de här sammanhangen. Även för deras del väntar allsvenskt kval; med lördagens inledande hemmamatch mot Olofström, och där är vi nog många som redan ser fram emot ett helt avgörande play off mot Åstorp/Kvidinge.
– Det hade varit häftigt, men det är farligt att se för långt framåt, säger Åstorp/Kvidinges tränare Conny Camper. Vi ska först slå ut Växjö och det kan bli nog så knepigt, vi har två förluster mot dem i serien i år.
Åstorp/Kvidinge börjar hemma, på söndag, och i herrarnas fall avgörs kvalet i bäst av tre matcher.
Gå till toppen