Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Terrordrabbad moské har öppnat

En av de två moskéer i Christchurch som drabbades av terrorattacker har så smått öppnat igen. Genom staden hölls under lördagen även en manifestation för kärlek.

Besökare samlas för att be i al Noor-moskén i Christchurch, Nya Zeeland, på lördagen.Bild: Mark Baker/AP/TT
I al Noor-moskén i centrala Christchurch kunde de första besökarna komma in under lördagsförmiddagen. Moskén var en av de två platser där sammanlagt 50 personer minste livet i en terrorattack förra fredagen.
– Vi låter 15 personer åt gången komma in, bara för att få lite känsla av att allt är normalt, säger Saiyad Hassen, volontär vid moskén.
När byggnaden kan öppnas som vanligt igen är inte bestämt.
Fredagsbönen hölls i Hagley-parken, som ligger på andra sidan gatan från al Noor-moskén, och sändes i nyzeeländsk tv. Den samlade tusentals personer och inleddes med två tysta minuter.
Även i den andra moskén, Linwood, har polisen lämnat platsen, men den hade under lördagen ännu inte öppnats för bönestunder.
I Hagley-parken samlades på lördagen runt 2 000 personer för att "marschera för kärlek", en procession som sedan gick genom de centrala delarna av staden.
Under lördagen meddelade inrikesdepartementet att Nya Zeeland förbjuder det så kallade manifest som mannen bakom attackerna mot de två moskéerna i Christchurch skrev.
Texten lades ut på internet, men är nu bannlyst i Nya Zeeland, uppger David Shanks, chef för den avdelning inom departementet som klassificerar film och litteratur i landet.
– Andra har kallat texten ett manifest, men jag ser på den som ett rått häfte som anstiftar till mord och terrorism, säger Shanks och uppmanar alla att förstöra de exemplar de eventuellt har.
Gå till toppen