Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Höganäs

Utredningen av Höganäs hästcentrum är i sitt slutskede

Möjligheterna att skapa ett hästcentrum i Höganäs har utretts och ska snart redovisas. Så här ser planerna ut.

Området för Höganäs hästcentrum är tänkt att få två nya ridbanor och ett allaktivitetshus.Bild: Skiss: Kullabygdens ryttarförening
Vad som krävs för att kunna skapa Höganäs hästcentrum, med all sorts hästverksamhet, vid ridhusen i Äsperöd har undersökts i form av en förstudie i ett Leaderprojekt. Nu går utredningen in i sitt slutskede.
– Meningen är att det ska finnas plats för alla, att de olika hästföreningarna ska kunna samarbeta kring anläggningen, säger Ros-Mari Paulsson, projektledare.
Den siste mars ska rapporten till Jordbruksverket vara inne. Men först ska en sista workshop genomföras i Äsperöd på tisdag med start klockan 18.30, för att se om det finns fler tankar om anläggningen innan slutredovisningen.
– Det är lite av en sista brainstorming, så vi får med alla synpunkter. Vi vill ha med alla intresserade och då ska de veta att om de lägger pengar i anläggningen, så ska den vara till för så många som det bara går, säger Ros-Mari Paulsson.
Ros-Mari Paulsson är projektledare och håller i förstudien av Höganäs hästcentrum.Bild: MICHAEL HANSSON
Hon menar att ridhusen i Äsperöd, där Kullabygdens ryttarförening idag håller till och där hästcentret är tänkt att placeras, framförallt har varit till för hopphästar och en del dressyr.
Men islandshästarna som det finns väldigt många av i kommunen, har inte kunnat vara där alls.
Höganäs hästcentrum ska få två nya ridbanor, en ovalbana, som även har plats för dressyr, och en passbana.
– Det ska göras till en komplett anläggning med banmått så att man kan ha både nationella och internationella tävlingar, säger Ros-Mari Paulsson.
– Målsättningen är en multifunktionsanläggning, för hopphästar, islandshästar, dressyr och körning. Skulle man kunna arrangera ett VM för islandshästar, så skulle man kunna dra hit 30 000 - 40 000 besökare, säger Lina Salomonsson, som också är engagerad i projektet.
Idag finns en liten samlingslokal i ett av ridhusen, men tanken är att göra en tillbyggnad på gaveln. Den ska rymma ett allaktivitetshus med någon form av kök och plats för större samlingar. Det ska även bli en läktare, med chans att sitta och följa inomhustävlingarna.
– Man kommer dit för att träna, tävla och umgås, säger Ros-Mari Paulsson.
För att genomföra projektet behöver mark köpas in av grannfastigheten och här hoppas man att kommunen ska hjälpa till.
– De verkade positiva, så det hoppas vi att de gör, säger Lina Salomonsson
Allaktivitetshuset är beräknat att kosta 3 - 3,5 miljoner kronor och att anlägga fler parkeringsplatser går på runt en miljon kronor.
Offerten för att anlägga de nya ridbanorna väntar man fortfarande på. Pengar ska sökas från olika bidragsformer och man ska få in mer genom att gemensamt arrangera tävlingar.
Går det att få in så mycket pengar på det?
– Det hoppas vi att vi ska kunna klara. Det är på fem års sikt och vi får ta en bit i taget, säger Ros-Mari Paulsson.
Gå till toppen