Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Högerpopulister hotar med gatukravaller

Mart Helme, ledare för det högerpopulistiska och nationalkonservativa estniska partiet Ekre. Arkivbild.Bild: Tanel Meos/AP/TT
Det liberala Reformpartiet fick flest röster i parlamentsvalet i Estland. Men det regerande Centerpartiet valde bort en bred koalition och satte sig i stället i koalitionsförhandlingar med det konservativa partiet Fäderneslandet och det högerpopulistiska och nationalkonservativa partiet Ekre.
Nu hotar Ekres partiledare Mart Helme med gatukravaller om "den djupa staten, mediekomplexet och Reformpartiet" omintetgör förhandlingarna.
– Det finns 300 000 människor som är fattiga eller lever på fattigdomsgränsen i Estland som hatar Reformpartiet, säger han.
– Om vår sak omintetgörs och vi kastar tändstickan i kruttunnan kommer det att bli en explosion, fortsätter han.
Parlamentet har 101 platser. I valet den 3 mars fick Reformpartiet 34 mandat, Centerpartiet 26, Ekre 19, Fäderneslandet 12 och Socialdemokraterna 10 mandat.
Gå till toppen