Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Dags att "kylchilla" och minska matsvinnet

Dags att sluta slänga ätbar mat, tycker Livsmedelsverket. Arkivbild.Bild: Fanni Olin Dahl/TT
Vad sägs om att "bäst-före-snooza" – att titta, lukta och smaka på maten innan man slänger den? Eller att "kylchilla" – sänka temperaturen i kylskåpet och få mat som håller längre? Med förhoppningen om att minska matsvinnet i Sverige har Livsmedelsverket skapat en ny ordlista som ska få oss att tänka till.
"Egentligen är det ganska enkla råd i ny kostym. Med glimten i ögat hoppas vi att det här ska bidra till att fler börjar prata om vad man själv kan göra för att minska sitt matsvinn", säger Karin Fritz, projektledare för Livsmedelsverkets arbete för minskat matsvinn, i ett pressmeddelande.
En fjärdedel av världens klimatpåverkan beror på mat, enligt Livsmedelsverket. De nya uttrycken är en del av en större satsning med målet att halvera matsvinnet till år 2030.
"Genom att sluta slänga ätbar mat bidrar man till att rädda klimatet och planeten", säger Karin Fritz.
Fakta

Några nya ord från Livsmedelsverket

Svinnventera: Att djupdyka i skåpen på jakt efter maten du kanske glömt.

Kylchilla: Att sänka temperaturen i kylen och sedan chilla – maten håller ju längre.

Bäst-före-snooza: Att förlänga användandet av maten genom att titta, lukta och smaka.

Restsamtal: Att ringa hem och kolla vad som finns i kylen innan du handlar mer.

Källa: Livsmedelsverket

Gå till toppen