Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Energknippet brinner för rättvisa

Dagligen ägnar Linda Badom sig åt sina två stora intressen, dans och rättvisefrågor. Sedan 14 år tillbaka är hon ledare på Dansfabriken och ser till att skipa rättvisa när det kommer till fackliga förhandlingar.

Bild: Evelina Gunnarsson
Linda Badom har dansat sedan hon var liten och älskar fortfarande att både utöva och lära ut.
– Jag är en 29-årig tjej som älskar att dansa men brinner för rättvisefrågor och vill att folk runtomkring mig ska må bra. Också är jag ärlig. Det går rakt igenom mitt arbete och min undervisningsstil, säger Linda.
Den raka stilen är användbar, men hon vet att den kan verka vass.
– När jag började plugga och lärde mig mer om människor och samhället så lärde jag mig också att hantera olika individer och att alla inte tål den raka kommunikationen. Det är något jag jobbar med.
Hon började dansa i Helsingborg och bytte som 13-åring till Aktiv Ungdom i Ängelholm. Några år senare blev hon dansledare.
– Jag kan ha haft en dålig dag men när jag ska börja dansa och musiken sätts i gång så försvinner allt. Jag älskar att se hur 20 kroppar tolkar det jag försöker lära ut.
Då och då tar hon egna klasser för att hålla sig uppdaterad. Linda tävlingsdansade några år men när hon inte kunde nå högre lades karriären på hyllan. Någon riktig satsning på den egna dansen blev det aldrig.
– Hade jag inte varit så bekväm så hade jag satsat på dansen. Men efter gymnasiet började jag jobba och plugga. Jag tycker inte att jag har misslyckats, mer tagit en annan väg.
Att sambon spelar basket flera gånger i veckan gör att kan Linda ägna mycket tid åt dansundervisning.
– Onsdagar är vår dag, och så har det varit i många år.
Hon skapar koreografier till tävlingsdansare och undervisar i street, afro, hiphop och i det som kallas cemmercial. Med en mamma från Ghana och pappa från Nigeria lyser hennes ursprung igenom i dansen.
– Jag hämtar inspiration från hur min mamma dansade i köket när jag var liten.
Ju äldre Linda blivit, desto mer har hon insett vad undervisningen påverkar.
– Jag kan påverka barn och ungdomar genom att vara mig själv och lära dem hur de ska vara som människor.
Dagtid sitter hon i styrelsen i fackförbundet ST sektion Skåne inom Försäkringskassan.
– I det jobbet säger jag till när något inte är okej. Jag är personalens röst i förhandlingar med arbetsgivaren, det passar mig som handen i handsken.
– Jag har alltid varit intresserad av människor men har inte vetat hur jag velat jobba med dem. Jag sökte utbildningen sociologi och socialt utvecklingsarbete på Halmstad högskola och efter en månad på utbildningen kände jag hur jag hade hamnat rätt.
Förutom att lära sig saker började hon fundera över sig själv.
– Jag lärde mig vad som är socialt accepterat, började reflektera över mig själv och forma mig till den jag är i dag. I min familj är vi väldigt raka men menar inget illa. Vi kan säga till varandra att tröjan är ful och för mig är det inget konstigt. Men jag har lärt mig att hitta andra vägar att säga det på.
Jag har hört att människor runt dig säger att du alltid är glad. Stämmer det?
– Det är nog min person. Många säger att energin smittar av sig, säger Linda Badom.

Checklistan

Namn: Linda Badom.
Ålder: 29 år.
Bor: Helsingborg.
Gör: Sitter i styrelsen i fackförbundet ST, sektion Skåne, inom försäkringskassan. Sitter i styrelsen i Dansfabriken.
Intressen: Mat, bubbel, resa, att ha det rent, umgås med vänner och familj, dans.
Familj: Sambo Mads, bror Mike, mamma Leticia.
Det visste du inte om mig: Jag avskyr vitlök.
Gå till toppen