Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Petter Larsson: Lövfen måste välja sina vänner

Den iranska människorättsjuristen Nasrin Sotoudeh hotas av piskstraff och många år i fängelse, efter att hon försvarat kvinnor som vägrar bära slöja. Det är dags för Sverige att protestera.

Nasrin Sotoudeh 2008. Idag sitter hon inlåst i Evinfängelset i Teheran.Bild: Arash Ashourinia
2017 reste Stefan Löfven som den förste statsministern någonsin till Iran. Med sig hade han en rad svenska företag som ville göra affärer i landet, och under resan undertecknades samarbetsavtal på fem områden, bland annat teknologi, forskning och jämställdhet.
Irans president Hassan Rouhani beskrev på en presskonferens Sverige som en gammal vän och partner.
Det är dags för Löfven att använda den goda relationen nu. Sedan i somras sitter människorättsjuristen Nasrin Sotoudeh fängslad, och nya domar har nu avkunnats.
Uppgifterna är oklara. Många svenska medier har uppgett att det handlar om 38 år i fängelse och 148 piskrapp. Källan är hennes make, som hastigt talat med henne.
Han har dock också sagt att trots att hon dömts för en lång rad så kallade brott, som tillsammans skulle ge 38 år i fängelse, så kommer hon bara att avtjäna straff för det allvarligaste. I det här fallet tolv år för ett brott som kanske bäst beskrivs som ”uppmuntran till sedeslöshet” (AFP 17 mars).
Förmodligen syftar det på att Sotoudeh försvarat kvinnor som under protesterna 2017 vägrade bära slöja i offentligheten.
Under onsdagen håller Svenska Pen och Amnesty en manifestation i Stockholm för att uppmärksamma fallet.
Det finns vissa möjligheter att internationella påtryckningar faktiskt kan ge effekt. Sedan tonen mot Iran från USA har hårdnat under Donald Trump, behöver regimen alla vänner och partners den kan få.
Det gör också Nasrin Sotoudeh.
Gå till toppen