Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mobil sprinkler kan rädda liv

Örkelljunga socialnämnd ska pröva behovet av att köpa in portabla vattensprinklar för utlåning.

Moderna sprinklersystem kan numera installeras tillfälligt i bostäder där det finns risk för allvarliga konsekvenser vid en brand. Ett sådant mobilt sprinklersystem funderar Örkelljungas socialnämnd nu på att köpa in.
Tanken är att socialförvaltningen skulle äga en egen anläggning, som kunde lånas ut efter en prövning av behovet. På tisdag ska socialnämnden titta närmare på ett förslag som förvaltningen har utrett.
– Man har riskbedömt olika ställen och hittat en lägenhet med högre risk. Då kan man inte bara lägga det åt sidan, säger socialnämndens ordförande Annika Jönsson (M).
Socialförvaltningen driver redan ett projekt tillsammans med räddningstjänsten Skåne Nordväst som handlar om att öka brandskyddet för äldre som bor kvar i sin egen bostad. Hittills har det bland annat handlat om att ha brandvarnare och annan utrustning i sitt hem, samt att få brandlarm kopplat till sitt trygghetslarm.
Ett portabelt sprinklersystem skulle man kunna ta till i mer extrema fall. Tekniken innebär att en vattendimma sprids i rummet och bekämpar branden utan att det finns någon större risk för vattenskador. Ingen fast installation krävs, men varje enhet kostar runt 40 000 kronor.
– Nu måste vi ta ställning till hur vi ska göra. Beviljar man en så kan det säkerligen komma två eller tre till, säger Annika Jönsson.
Personer som är 80 år eller mer är överrepresenterade i statistiken över dödsbränder i Sverige.
Gå till toppen